Цената на природния газ в Европа на борсата на 1 октомври отново счупи исторически рекорд и почти достигна 1200 долара за 1000 куб. м Това показват данните на борсата ICE, съобщи ТАСС.

Нов скок на цената на газа в Европа

Една от причините за рязкото увеличение може да е спад на газовия поток през газопровода "Ямал-Европа" с почти три пъти тази сутрин, ускорен с 4,3 пъти до около 0,5 млн куб. м на час (а предишния ден - 2,2 мил. куб. м). Това може да се дължи на факта, че ден преди това капацитетът не беше изкупен по договорите „ден напред“ за 1 октомври за доставки на газ през "Ямал - Европа".

Природният газ поскъпна с още 20%

По-рано тази седмица цената на газа в Европа за първи път в историята надхвърли 1000 долара за 1000 куб. м, а след това достигна 1100 долара. Председателят на борда на "Газпром" Алексей Милър заяви по-рано, че изоставането в изпомпването на газ в европейските подземни хранилища и нарастващото търсене на газ са довели до факта, че цените на този вид гориво в Европа са счупили рекорди и може да надхвърлят стойностите си в близко бъдеще.