/ iStock/Getty Images
Турция ще може да покрива една трета от нуждите си от природен газ с резервите в Черно море, когато достигне най-високия производствен капацитет през 2027 г. Това заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез пред Блумбърг.

По думите на министъра Турция ще започне с ниво от 10 млн. куб.м газ на ден и постепенно равнището ще достигне до 40 млн. куб.м дневно или около 15 млрд. куб.м годишно.

Турция започна трансфера на газ към първия си плаващ терминал (ВИДЕО)

През 2020 г. вътрешното потребление на газ в Турция е било около 48 млрд. куб.м газ.

По отношение на проучванията на страната в Средиземно море Дьонмез посочи, че през последните 2-3 години Турция е осъществила 8 сондажа там, но не е намерила значителни резерви. Все пак той отбеляза, че макар Турция в момента да набляга върху сондажите в Черно море, това не означава, че пренебрегва Средиземноморския басейн и че няма да продължи да действа в същото направление и там.

"Пак ще продължим дейностите си в зоните, които се намират под нашата морска юрисдикция", каза той.

Турция е открила ново газово находище с обем 135 млрд. куб. м в Черно море

В отговор на въпрос дали получаваният газ от Русия е достатъчен да отговори на нуждите на нарастващото турско потребление, Фатих заяви, че при положение, че газопроводите Син поток и Турски поток работят при пълен капацитет, не се очаква да възникне проблем във връзка със задоволяването на търсенето.

Същевременно министърът посочи, че Турция може да засили доставките на втечнен газ. През последните години най-голям доставчик на втечнен газ в Турция са САЩ, но такова гориво страната купува също от Африка и района на Персийския залив, уточни той.
БТА