/ iStock/Getty Images
Само две са ВиК дружествата в страната, които могат да се справят с рекордния ръст в цените на електроенергията за бизнеса. В останалите близо 50, проблемите тепърва ще се задълбочават. Това прогнозира президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

"Електроенергията има съществен дял в разходите на ВиК дружествата у нас. В ситуацията на много високи цени на електрическата енергия решаващо за формирането на цената на услугата, която предоставят се оказва как се добива самата вода – чрез помпи или с помощта на гравитацията, допълни той.

БЕХ: Рекордни са нивата на износ на ток от България към страните от региона

“Ако днес цената на тока е от порядъка на 300 лева за мегаватчас в разхода на водоснабдителните предприятия като цена на електроенергията се признават 70 лева. 70 лева призната цена, а те плащат 300 лева, защото никой доставчик на ток няма да достави на водоснабдително предприятие ток на такава цена, каквато му е признал КЕВР”, категоричен е Манолов.

Според синдикалния лидер само две са ВиК предприятията у нас, които не са сериозно застрашени от шоково поскъпване на ток – тези в София и Бургас.

“Това не означава, че темата е по-малка, защото останалите, които са застрашени са близо 50 предприятия, за които категорично трябва да се направи нещо. Има и няколко, при които, ако не се направи нищо, са „умрели”, каза още президентът на КТ „Подкрепа“.

Мая Манолова иска оставката на министъра на енергетиката

В Бургас той съобщи, че продължава подписката за бъдещето на комплекса „Марица – Изток“. До момента в нея са се подписали над 100 000 души – от областите Ямбол, Сливен и Стара Загора. 130 000 души – толкова ще бъдат засегнати, ако най-големият промишлен комплекс в Югоизточна Европа бъде затворен. Идния месец подписите ще бъдат връчени на институциите след митинг в София.
БГНЕС