/ БГНЕС
От „Изправи се.БГ“ искат оставката на министъра на икономиката. Това обяви Мая Манолова. Причината е "галопиращата" по думите й цена на на електроенергията.

Протестиращи с опит да влязат в Министерството на енергетиката

"Заради тоталното безхаберие и липсата на политическа воля в енергийния сектор искаме министъра на енергетиката да подаде своята оставка. Заради бездействието си, заради липсата на воля, заради липсата на мерки, които да овладеят цените на тока. Ясно е още от началото на месец август, че на енергийната борса се правят спекулативни сделки", аргументира се Манолова.

Тя твърди, че във въпросните спекулативни сделки участват и държавни дружества в енергетиката и държавни институции, които трябва да работят за държавата и българските фирми. "Но, реално те опъват чадър и участват в схеми и мръсни сделки в енергетиката. Нито един от началниците в енергийния сектор не е сменен. Кадрите на Борисов са в КЕВР, БЕХ, на енергийната борса, в АЕЦ "Козлодуй", заяви още Мая Манолова.

Тя даде пример, че в Комисията по ревизията е било показано как се извършват спекулативните сделки, но не е имало никаква реакция от страна на служебния министър на енергетиката.

„Изправи се.БГ“ настояват държавата да поеме разликата между реалната и прогнозната цена на тока. Както и да се спре износа на електроенергия.

„Настояваме служебното правителство незабавно да подкрепи и бизнеса, и домакинствата за увеличените цени на ток, парно и вода за отоплителния сезон от 1 октомври до 31 март. Държавата да поеме разликата между прогнозната цена на тока за бизнеса, определена от КЕВР – 120 лв. и реалната цена – 240 лв. Това би струвало 150-180 млн. лв. месечно на бюджета”, подчерта Манолова.

"При 20% увеличение на цената на тока за домакинствата, компенсацията ще струва на бюджета 30 млн. лв., а при 10% увеличение на цената на парното – 10 млн. лв. „Ще настояваме държавата да поеме и увеличението на цената на водата с 30% от 1 януари 2021 г.”, изчисли тя.

Мая Манолова: От КЕВР да си подадат оставките

Манолова критикува и цялото служебно правителство, че все още не е разпределило парите, дадени с актуализацията на бюджета.

"440 млн. за подкрепа на бизнеса прие парламента с актуализацията на бюджета. Две седмици след това нищо не е стигнало до бизнеса. Няма и министерство постановление и това създава голямо притеснение и напрежение сред бизнеса.Хората са притеснени и от поскъпването на тока, от инфлацията и липсата на подкрепа и пари, на които те са разчитали", посочи още тя.

Мая Манолова обяви, че през следващата седмица ще бъде подписано споразумение между „Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. "Категорично сме заявили - без ГЕРБ и без ДПС. Не вярваме в тезата за „добрия“ ГЕРБ и „доброто“ ДПС. За тях е здравословно да стоят встрани от властта”, убедена е тя.