/ БГНЕС, архив
Депутатите решават да има ли високи сгради в София
94979
Депутатите решават да има ли високи сгради в София
  • Депутатите решават да има ли високи сгради в София
Народното събрание ще вземе решение дали да има високи сгради в София. От "Московска"33 вече са готови с предложението за промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община.
 
Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов приветства публичния дебат по темата с небостъргачите в столицата и припомни, че преди десетина години решенията в общината са се взимали "под масата".
 
София с нова визия: Колко ще са високи вече новите сгради?

Високи сгради в София може да има само в периферията на града. Предложението на главния архитект на столицата Здравко Здравков е те да бъдат обособени около 7 км на бул. "Цариградско шосе", в района на квартал "Люлин" и Централна гара. Той уточни, че не е против небостъргачите, но те се нуждаят от живот и след края на работния ден.
 
"В 21 в.трябва да има високи сгради, но те трябва да функционират 24 часа, да не умират в 19.00 ч., а в 7.00 да бъдат зареждани с автомобили. Както ще се случи със сградите, които се изграждат около площад "Македония" Това е различно от модерното градоустройство. Трябва да има ясни правила за изграждане на високи сгради, но в същото време те трябва да са прекарано обезпечени с градски транспорт и да функционират непрекъснато", обясни Здравков.
 
Предложение: Високи сгради да има само в периферията на столицата

Приемането на тези правила вече е в ръцете на парламента. Въпреки разногласията между управляващи и опозиция, от БСП дадоха заявка, че могат да подкрепят законодателните промени.
 
Данаил Кирилов от ГЕРБ пък се върна назад във времето, когато кметът Йорданка Фандъкова наследи поста от премиера Бойко Борисов.
 
"Хубаво е, че Столична община става все по-зелена и все по-архитектурно-градоустройствена. Публиката започна много активно да участва в този дебат. Аз си спомням интензивността на дебатите до преди 7-10 години. Те не бяха такива, и проблемите не бяха такива. Тогава казусите се решаваха много на тъмно, много "под масата". и Затова виждаме какъв е резултатът понастоящем", призна Кирилов.
 
Хората от "Стрелбище" не искат сграда, висока 150 метра, да скрие слънцето

Въпреки поправките, които предстоят в нормативната уредба, небостъргач в квартал "Лозенец" ще има, тъй като инвеститорите са получили "зелена светлина" преди законодателните изменения.