Евгени Крусев
Евгени Крусев / Darikradio.bg
Окончателно – в центъра на София ще се движим с до 30 км/час.  Ограничението ще важи за карето между булевардите "Христо Ботев", "Патриарх Евтимий", "Васил Левски" и "Цар Освободител" и улиците "Алабин" и "Леге", където след два месеца ще се въведе т.нар „успокоена зона”.  Столичният общински съвет реши още да удължи пешеходната зона по бул. „Витоша” и така от 1 март автомобилно движение няма да има до площад „Света Неделя”.

Обособяват „успокоена зона“ в центъра на София

След близо 2 часа дебати за това да бъде ли удължена пешеходната зона на бул. „Витоша” в София,  ГЕРБ успя да прокара предложението на ресорния зам.-кмет Евгени Крусев. Решението влиза в сила от 1 март и тогава пешеходците ще могат да стигат без да има автомобили от НДК до Съдебната палата.

С 30 км/ч в центъра на София за по-чист въздух

Това обаче предизвика разцепление в местния парламент  -  съветниците от СДС дори поискаха оставката на ресорния зам.-кмет, а досегашните партньори на ГЕРБ  - Патриоти за София и част от Група 5, се разграничиха от управляващите. Обичайно от БСП гласуваха против. Главният виновник за тези горещи дебати – зам.-кметът Евгени Крусев лаконично коментира, че всяка промяна носи след себе си частично недоволство. "Не мога да приема доводи против обособяването на пешеходна зона в центъра на града, където има две линии на метрото, пет трамвайни линии и два подземни гаража", посочи той.

Предложение: Високи сгради да има само в периферията на столицата

Въвеждането на „успокоената зона” в центъра на София също доста напрегна общинските съветници. Основните критики към Крусев бяха заради липсата на достатъчна аргументация защо да се ограничи скоростта на движение именно по улиците около булевардите „Христо Ботев”, „Патриарах Евтимий”, „Васил Левски” и „Цар Освободител”, тъй като така или иначе автомобилите не могат да се движат с висока скорост в тези участъци. 

Въвеждането на успокоената зона ще бъде факт до два месеца. През това време ще бъдат сложени необходимите знаци за  скоростта, както и легнали полицаи, които допълнително да ограничават шофьорите.