/ БГНЕС, архив
Без таван за височината на сградите – само в три зони на София, за останалата част остават ограниченията до 75 метра, а в комплексите до 125 метра. Контролът върху строителството на небостъргачи да бъде изцяло в ръцете на местния парламент. Такива промени предлага главният архитект Здравко Здравков да бъдат направени в Закона за устройство и застрояване на Столична община. По отношение на скандалното намерение за строеж на 43-етажна сграда в градинка на столичния квартал "Стрелбище", Здравков коментира, че въпреки съдебното решение, местната власт ще настоява за запазване на зелените терени в района.

Хората от "Стрелбище" не искат сграда, висока 150 метра, да скрие слънцето

 
Заради протестите около появата на небостъргачи в София главният архитект Здравко Здравков предлага високи сгради да има само в периферията на столицата.
 
"Създаване на три зони в София, в които ще има възможност да се прави неограничено строителство като височина. Едната е от 7-и километър в посока Искър около "Цариградско шосе", в която да се развива високо строителство; другата е в западно направление - продължението на "Царица Йонна" с Околовръстен път; и в района на Централна ж.п. гара. Като за останалите зони слагаме ограниченията до 75 метра, а в комплексите – до 125 метра", каза Здравков.

Хората в "Дружба" на протест, багери влезли в терен, близо до езерото
 
С бъдещите законодателни промени главният архитект се надява да бъдат преодолени вратичките, които инвеститорите ползват, какъвто е и примерът в квартал „Стрелбище”.

Софиянци отново на протест срещу застрояването
 
Поправките в закона могат да бъдат факт най-рано през есента.