/ ThinkStock/Getty Images
Софиянци отново на протест срещу застрояването
94262
Софиянци отново на протест срещу застрояването
  • Софиянци отново на протест срещу застрояването
Софиянци отново на протест срещу застрояването. Този път недоволството е в столичния квартал „Дружба”, където в неделя сутрин живеещите близо до езерото виждат как се копаят дупки и  поставят заграждения върху зелени площи. Това разказа пред Дарик един от жителите на квартала Николай Георгиев.

Хората в "Дружба" на протест, багери влезли в терен, близо до езерото

Оказва се, че през 2009 г. статутът на терена е променен от зелен на кафяв и върху него може да се строи, тъй като попада в частен имот. Кметът на района Ивайло Цеков обясни, че към момента няма представен инвестиционен проект. Според живеещите близо терена собствениците имат намерение да издигнат 8-етажен блок.

Хората от "Стрелбище" не искат сграда, висока 150 метра, да скрие слънцето

В дъждовната неделя багери влизат в зелените площи между блоковете 121 и 122 в квартал „Дружба”. Живеещите наблизо виждат как се огражда терен близо до езерото, излизат и успяват да спрат действия на строителите, но само на този етап, посочи Николай Георгиев, който също е бил на място.

Нов протест в столичния квартал "Стрелбище", хората не искат небостъргач

"Бяхме се събрали 15-20 човека. Имаше две госпожи и един мъж, който се оказа украинец. Представиха се за инвеститори. Казаха, че тази земя са я купили през 2009 г. от човек, който е взел като реституция. Сега решили да я преградят, защото имат планове да строят 8-етажна сграда", обясни той.

Жители на столичен квартал излизат на протест срещу изграждането на небостъргач

Кметът на района Ивайло Цеков заяви, че не е виждал плана за инвестиционното намерение. "Няма разрешение за строеж и дори инвестиционно намерение, представено в общината", категоричен бе той. По негови думи предстоят редица процедури, които ще бъдат подложени на обществено обсъждане. "На този етап не са предприети стъпки за строителство", заяви Цеков.

Строят небостъргач в полите на Витоша

Жителите на района настояват общината да даде друг терен на собствениците, така че зелените площи около езерото да не бъдат застроени.