/ БГНЕС
Над 2000 души са подкрепили подписката срещу изграждането на 43-етажна сграда в градинка в столичния квартал "Стрелбище", стана ясно на протест на жителите на района. Става дума за тревните площи зад автобусната спирка на бул. "Петко Тодоров" след кръстовището с булевард "България" в посока Южен парк. Хората от квартала не искат сграда, висока 150 метра, да скрие слънцето и блокира движението в района. Хидроинженерът Никола Петков обясни пред Дарик, че такъв дълбок изкоп крие риск за останалите сгради, заради подпочвените води.

Нов протест в столичния квартал "Стрелбище", хората не искат небостъргач

протест в Стрелбище
Теодора Симова

"Периметърът на тази сграда трябва да бъде обезпечен срещу подземни води. Има и река в близост. Когато те направят този изкоп, а той няма да бъде малък - поне 4-5 етажа надолу, това ще се влезе под нивото на подземните води. Когато подземните води слязат по-ниско, се нарушава равновесието и тогава те ще започнат да се изкривяват и напукват, да пропадат", каза Петков.
 
"Освен това сътресенията от метрото не се знае как ще повлияят на стабилитета на този небостъргач. Следващото важно - тези 43 етажа, за да се построят, някъде трябва да има кран. Ако този кран падне, ще засегне цял един квартал. Има норми, при които кранът трябва да бъде на разстояние по-далече от всички жилищни сгради. Да не говорим за ветрове, течения, чист въздух. Не на последно място - от сеизмична гледна точка. София е сеизмична зона. 77-ма година как се люляхме. Аз живеех тогава на 14-ия етаж и тогава казанчето се беше изсипало. А тези етажи на небостъргача?!", допълни той.

Строят небостъргач в полите на Витоша
 
Протестиращите настояват да се запази статута на зелена площ, който има мястото според устройствения план на София. Решение на ВАС, обаче, задължава главния архитект да допусне проекта. То е базирано на предишния устройствен план, когато теренът е закупен от частната фирма, решена да строи високата сграда.
 
Омбудсманът Мая Манолова обясни на гражданите, че решението на съда би могло да се атакува по линия на отмяната като се провери дали е имало нередовно призовани страни по делото и обеща съдействие от правния й екип.