/ Thinkstock/Getty Images
Строят небостъргач в полите на Витоша
94183
Строят небостъргач в полите на Витоша
  • Строят небостъргач в полите на Витоша
Столичният общински съвет даде зелена светлина за изграждането на небостъргач в полите на Витоша. Теренът, на който ще бъде построена 77-метровата сграда, се намира на ъгъла между булевард „България” и улица „Борово”. Според главния архитект на София Здравко Здравков постройката ще хармонира на градската среда, тъй като в района имало и други високи сгради.  Той обаче посочи, че е проблем намерението за издигане на 43- етажно съоръжение в квартал „Стреблище”.

Стотици столичани излязоха на протест срещу строежа на небостъргач (ВИДЕО)

Докато текат протести срещу издигането на небостъргач на едно място, такъв се появява на друго. След два неуспешни опита, местният парламент в София най-накрая реши да одобри предложението за строежа на над 70-метрова сграда на бул. „България” в района на квартал „Борово”.

Ще спре ли строителството на небостъргач в полите на Витоша?

"В района на кръстовището с "Тодор Каблешков" също има няколко високи сгради. Вътре в комплекса се намират пет 22-етажни блока, така че влиянието в градската среда не е като висок небостъргач. Просто тя ще бъде вписана хармонично в целия булевард. Не смятам, че точно тази сграда е проблем", посочи главният архитект Здравко Здравков.

Проблем обаче е над 120-метровата сграда, която може да изникне отново да бул. „България”, но в посока квартал „Стрелбище”. "Тя е 44-етажна и за нея се произнесе ВАС. Длъжни сме да уважим решението на съда", посочи главният архитект. Достъпът на автомобили до вече одобрената висока сграда на бул. „България” ще се осъществява чрез локално платно, което тепърва общината ще изгражда.