/ снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ще спре ли строителството на небостъргач в полите на Витоша?
93272
Ще спре ли строителството на небостъргач в полите на Витоша?
  • Ще спре ли строителството на небостъргач в полите на Витоша?
Общински съветници искат областния управител на София да спре решението на местния парламент, който даде зелена светлина за изграждане на небостъргач в полите на Витоша. Според общинарите от Реформаторския блок Иво Божков и Марта Георгиева има пропуски по отношение на законосъобразността и процедурата по гласуване на доклада.
 
По време на последното заседание на общинския съвет, главният архитект на столицата Здравко Здравков коментира, че са спазени законовите изисквания за общ устройствен план. Решението за строеж на 215-метрова сграда разцепи гласовете на доскорошните партньори в държавното, а и местното управление - ГЕРБ и Реформаторския блок.

След гражданското недоволство, петициите срещу появата на небостъргач в столицата, нова блокада застава на пътя на високата сграда. Този път общински съветници от групата на РБ настояват областния управител на София да върне решението на местния парламент за преразглеждане.

Категорично против появата на небостъргача се обяви и общинският съветник от коалиция "Сердика" Войслав Тодоров.

От ГЕРБ пък са на мнение, че проекта е законен. Шефът на бюджетната комисия в общинския съвет Орлин Алексиев.

Въпреки обещанията за зелен град, главният архитект на София Здравко Здравков също не вижда пречка за появата на висока сграда в полите на Витоша.

До два дни ще стане ясно дали областният управител Диана Тонова ще спре решението на местния парламент.