/ БГНЕС, архив
Жители на столичния квартал "Стрелбище" излизат на протест срещу намерението за изграждане на 43- етажен небостъргач в района.

Става дума за градинката зад спирката на автобус 76 на бул. "Петко Тодоров" след кръстовището с бул. "България" в посока Южния парк. Те настояват да се запази статута на зелена площ, който има мястото според устройствения план на София.

Ще спре ли строителството на небостъргач в полите на Витоша?

Има решение на ВАС, което задължава главния архитект да допусне проекта. Здравко Здравков вече веднъж е отказал да се подчини на решението и в края на миналата година е бил глобен с 1000 лв. Той обжалва санкцията.  Живеещите в района настояват да бъде спазен общият устройствен план на София, който предвижда зелена площ.

Петър Денчев, чийто дом е в близост до мястото заяви: "Това е едно строителство, което ако стане ще продължи няколко години. В "Стрелбище" улиците най-напред са много тесни, а навлизането на мощна строителна техника, това означава да блокираме целия квартал. Това означава 7 - 8 години непрекъснат шум, прах и едно нарушено ежедневие и един нарушен нормален ритъм на живот на всички хора, които живея тук."