Окръжният съд в Пловдив оправда д-р Иван Димитров за убийството на Жоро Джевизов-Плъха станало, според магистратите, при неотложна самоотбрана.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативен съд. Според прокуратурата престъплението е извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана и то с незаконно притежавано оръжие.

Лекарят, убил крадец в дома си, се призна за виновен (СНИМКИ)

Съдът осъди д-р Иван Димитров по второто обвинение - за незаконно държане на пистолет и боеприпаси, на 2 години лишаване от свобода условно, с 3 години изпитателен срок.

През май 2020 г. Апелативният съд отмени изцяло оправдателната присъда на д-р Димитров и върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав на същия съд, от стадия на разпоредителното заседание.

Защитникът на родителите на Джевизов - адвокат Красимир Елдъров поиска от съда ефективна присъда за анестезиолога. Според юриста лекарят трябва да изтърпи ефективно присъдата си, тъй като тази ситуация ще стане урок за тези, които са склонни да извършват престъпления.

Отново дават старт на делото срещу доктора, застрелял крадец в дома си

Те ще бъдат поощрявани да държат в дома си незаконно огнестрелни оръжия и да се саморазправят при всички случаи. Елдъров дори цитира римската практика: "Никой не може да черпи права от собственото си противоправно поведение“.

Дарик Пловдив

Този лекар сам е нарушил закона, а сега черпи права от това, каза адвокат Елдъров. Според него след този казус ще тръгне един негативизъм на обществото, ще има и още много такива случаи, ако присъдата към доктора бъде снизходителна.

"Неговото ефективно наказание трябва да служи като поука как трябва да се спазват законите у нас“, добави още Елдъров. Юристът дори съпостави казуса на д-р Димитров с този на кучето Нерон, при който извършителят бе осъден условно.

Трети фалстарт на делото срещу лекаря, застрелял крадец в гаража си (СНИМКИ)

По думите му не може живота на един, дори и крадец като Жоро Плъха, да бъде сравняван с живота на едно гръбначно животно, каквото е кучето Нерон. Прокуратурата поиска условно наказание с изпитателен срок и по двете обвинения към доктора.

Прокурор Георги Пенев поиска от съда д-р Димитров да бъде признат за виновен и по двете обвинения, като му бъде наложена условна присъда с изпитателен срок при многобройни смекчаващи обстоятелства.

"Ние не може да не дадем вяра на думите на д-р Димитров, те съответстват на реално съществуващите факти по делото и на показанията на разпитаните свидетелства“, каза прокурорът.

Пловдивчани поискаха по-лека присъда за лекаря, застрелял крадец в дома си

Според него е имало "патологично развитие на отношенията между двама граждани на нашето общество, единият от които е мъртъв“. Той обърна внимание и на факта, че този случай е бил съпроводен от митинги, шествия и демонстрации. Върху него са се упражнявали журналисти, юристи и депутати. Противоположни на защитата на пострадалите бяха исканията на адвокатите на д-р Димитров.

Те поискаха анестезиолога да бъде оправдан по първото обвинение, като твърдят, че е действал при условия на неотложна самоотбрана и няма превишаване на права. Ако все пак съдът реши ,че той е виновен, то те поискаха присъдата му да бъде условна.

Медици подкрепят доктора от Пловдив, застрелял крадец в гаража си

Адвокат Василев каза, че ако срещу всеки от нас извадят нож от 4-5 метра, то всеки ще се защити по всякакъв начин. Имаме лекар срещу рецидивист, с няколко ножа. Д-р Димитров дори не е предполагал как ще свърши това.

Самият лекар каза още веднъж в последните си думи пред съда, че съжалява за случилото се и че не е очаквал така да се развият обстоятелствата и поиска справедлива присъда. Пред журналисти извън съдебната зала адвокат Елдъров заяви, че ще обжалват присъдата.

Той призова журналистите да се върнат назад и да си припомнят случая за командоса от Специалните сили, който при подобно съприкосновение с един полицейски служител, в спор за жена, разследваща полицайка, не бе оправдан.

Труп на мъж върху капак на кола откриха в Пловдив

Военният съд на две инстанции прие тогава наличието на превишаване пределите на неизбежна отбрана. "Разбира се тук, след като потърпевшият е от друга категория, е по-лесно да се вземе това решение“, каза Елдъров. "Ние с това не сме съгласни и ще обжалваме.

Прокурорът заявява същото, че той ще подаде протест“, каза Елдъров. Адвокатът увери, че когато види мотивите на съдията ще бъде по-конкретен. Според него обаче, дори да остане такава присъда, тя ще поражда въпроси в обществото, а близките губят вяра в ситуацията, независимо какъв е синът им. "Аз съм страна по делото, но движеща сила е прокурорът.

Пълен обрат по случая с медика, застрелял Плъха

Ако нямаше обвинение от прокуратурата аз нямаше да съм тук сега“, добави Елдъров. Той уточни, че между тях няма разногласия. Единствената разлика е в начина на изтърпяване на наказанието. Прокуратурата поиска условна присъда, а защитниците на пострадалите - ефективна. 

Д-р Иван Димитров обаче беше напълно оправдан по обвинението за убийството на Жоро Плъха, влязъл да краде в гаража му. Обжалването на присъдата може да стане в 15-дневен срок пред Апелативния съд.
Агенция "Фокус"