/ ThinkStock/Getty Images
Делото срещу д-р Иван Димитров, който застреля криминално проявения Жоро Джевизов-Плъха в Пловдив, отново започва в Окръжния съд в града, след като досега то беше отлагано три пъти 

Трети фалстарт на делото срещу лекаря, застрелял крадец в гаража си (СНИМКИ)

Преди време роднините на починалия поискаха 300 000 лева кръвнина.
А колеги на лекаря излязоха тогава на протест с искане той да бъде оневинен.

Дарик Пловдив


На 1 март миналата година, криминално проявеният Джевизов от Столипиново решил да извърши кражба в дома на лекаря в кооперация в Пловдив. Докторът бил сам вкъщи, понеже правел ремонт. 

Пловдивчани поискаха по-лека присъда за лекаря, застрелял крадец в дома си

В двора имало 6 гаража, първият от които ползвал за работилница. 
Около 01:30 часа през нощта, д-р Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в гаража свети.

Отложиха делото за убийството на Жоро Плъха, роднини поискаха 300 000 кръвнина

Излизайки от жилището си, обвиняемият лекар взел незаконно притежаван пистолет „Валтер“, зареден с патрони, за които също нямал разрешително, и се насочил към гаража. Там се намирал Жоро Плъха, който бил приготвил да открадне различни предмети в найлонови торби.

Медици подкрепят доктора от Пловдив, застрелял крадец в гаража си

Преди да произведе изстрел, докторът бил нападнат от крадеца с нож, с 12-сантиметрово острие и с метална рекламна табела. Той причинил на лекаря прободно-порезна рана в десния крак, а от удара с табелата - травматичен оток на дясната ръка.

Труп на мъж върху капак на кола откриха в Пловдив

Това е и причината да се приеме от разследващите, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Освен това, след убийството докторът се опитал да прикрие следите си, като първоначално отричаше да го е извършил.

Мащабна подкрепа за пловдивския лекар (ВИДЕО)

Обвиняемият анестезиолог беше задържан за 72 часа още на следващия ден след убийството на крадеца, а след това освободен с мярка „подписка“. Срещу него има повдигнати две обвинения.

Пълен обрат по случая с медика, застрелял Плъха

Едното е за убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана, а другото е за незаконно притежаване на боеприпаси и оръжие. По първото обвинение, предвиденото в закона наказание е до 5 години, а по второто - от 2 до 8 години.