/ Дарик Пловдив
Репортаж на Искра Койчева
101037
Репортаж на Искра Койчева
  • Репортаж на Искра Койчева
Първото заседание по делото срещу д-р Иван Димитров, който застреля Жоро Джевизов - Плъха в Пловдив, беше отложено от магистратите от Окръжния съд в града на тепетата. Причината - жената, с която живеел на семейни начала крадецът, не била редовно призована.

Медици подкрепят доктора от Пловдив, застрелял крадец в гаража си

Чрез единият от топ адвокатите в Пловдив Красимир Елдъров роднините на починалия поискаха 300 000 лева кръвнина.

Подписка в подкрепа на колегата си внесоха медиците от УМБАЛ-Пловдив.
 

дело убийство Пловдив
Искра Койчева, Дарик Пловдив

Д-р Димитров работи в УМБАЛ-Пловдив от 2007 г. Сред колегите си е познат като коректен и всеотдаен професионалист, проявяващ загриженост и внимание към пациентите. До този момент ръководството на болницата е получавало единствено благодарности във връзка с неговата работа”, се казва в подписката.

В нея е отбелязано, че след инцидента д-р Димитров продължава да изпълнява съвестно служебните си задължения като рентгенолог. Многократно е споменавал пред колеги, че съжалява за случилото се.
 
Труп на мъж върху капак на кола откриха в Пловдив

На 1 март миналата година, криминално проявеният Джевизов от Столипиново решил да извърши кражба в дома на лекаря в кооперация в Пловдив. Докторът бил сам вкъщи, понеже правел ремонт. Зад сградата, в която живеел, имало двор с шест гаража, първият от които ползвал за работилница.
 

дело убийство Пловдив
Искра Койчева, Дарик Пловдив

Около 1,30 часа през нощта, на 2 март д-р Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата точно в този гараж свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време обаче забелязал, че работилницата е тъмна и вратата й била леко открехната. Решил да провери какво се случва и помислил, че е извършена кражба.
 
Втори протест в Пловдив в защита на лекаря, застрелял Жоро Джевизов – Плъха

Като излизал от жилището си, обвиняемият лекар взел незаконно притежаван пистолет „Валтер“, зареден с патрони, за които също нямал разрешително, и се насочил към гаража. Там се намирал Жоро Плъха, който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби.
 

дело убийство Пловдив
Искра Койчева, Дарик Пловдив

Преди да произведе изстрел, докторът бил нападнат от крадеца с нож, с 12-сантиметрово острие и с метална рекламна табела. Плъха причинил на лекаря прободно-порезна рана в десния крак, а от удара с табелата - травматичен оток на дясната ръка. Това е и причината да се приеме от разследващите, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Пълен обрат по случая с д-р Иван Димитров

Обвиняемият доктор беше задържан на другия ден за 72 часа, а след това освободен от ареста срещу „подписка“. Срещу него има повдигнати две обвинения. Едното е за убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана, а другото е за незаконно притежаване на боеприпаси и оръжие. По първото обвинение, предвиденото в закона наказание е до 5 години, а по второто - от 2 до 8 години.

Припомням, че хиляди хора излязоха на няколко последователни протеста в защита на д-р Димитров с искания за промяна в законодателството, които да осигурят сигурност и безопасност на хората в собствените им домове.
 
Освен това, лекарят получи голяма обществена подкрепа и от публични личности и юристи.