прокуратура
прокуратура / БГНЕС
Пълен обрат по случая с д-р Иван Димитров в Пловдив. Две обвинения има повдигнати срещу него. Едното е за умишлено убийство на Жоро Джевизов-Плъха при превишаване пределите на неизбежната отбрана, а другото е за незаконно притежаване на боеприпаси и оръжие. Това стана ясно на извънреден брифинг на Окръжната прокуратура в Пловдив.

Мащабна подкрепа за пловдивския лекар (ВИДЕО)
 
Сблъсъкът между обвиняемият доктор и крадецът всъщност не е станал в дома на лекаря, а пред гаража му, в двора на кооперацията, в която живеел. Освен това съпругата и двете деца на обвинения медик не са били в дома им по време на престъплението, както беше съобщено по-рано, а са били в къщата на родителите им в село Крумово, тъй като апартаментът им е бил в ремонт.
 
Според изнесената информация на прокуратурата и след разпитите на 15 свидетели, става ясно, че доктор Иван Димитров е наблюдавал в продължение на 30 минути кражбата от гаража му. Стрелял е от упор в Плъха с незаконно притежаван пистолет Валтер.
 
Оказва се, обаче, че след като е застрелял крадеца, се е обадил на свой приятел, когото е помолил да прикрият уликите от местопрестъплението. Обадил се е и на друг приятел, когото е помолил да скрие оръжието, което и до момента не е намерено.

Д-р Димитров: Не съм убиец, не съм искал това да става (ВИДЕО)

прокуратура
БГНЕС

От разкритията на държавното обвинение става ясно още, че в убития Жоро Джевизов-Плъха е намерен нож, който обаче не е бил използван. Все още не става ясно тогава откъде е раната по крака на доктора. Вероятно може да е от металната тръба, която крадецът е хвърлил по него, след като докторът е стрелял.
 
Намерени са два броя гилзи, които отговарят на пистолета, който обвиняемият е признал, че е притежавал. Насочвайки пистолета срещу крадеца той бил казал: „Стой! Полиция“ и тогава го прострелял.
 
Д-р Димитров е бил помолен от свой роднина да се обади на 112 и да признае, но той категорично отказал.
 
Днес докторът ще бъде освободен с "подписка". По едното обвинение за умишлено убийство при превишаване пределите на неизбежна отбрана срокът, който е определен като наказание, е до 5 години. А по второто обвинение - за притежаване на незаконни боеприпаси - е от 2 до 8 години.

Убитият в Пловдив мъж е осъждан за кражби