Лекарските съсловия от Пловдив, София, Варна и Стара Загора също са изразили подкрепа за доктора
Протест в подкрепа на лекаря от Пловдив
96485
Протест в подкрепа на лекаря от Пловдив
  • Протест в подкрепа на лекаря от Пловдив
Около 2000 души събра вторият протест в Пловдив в подкрепа на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на криминално проявения Жоро Джевизов-Плъха.

На демонстрацията, която се проведе в понеделник, бе отправен призив протестите да продължат всеки ден до освобождаването на лекаря. Придвижването в центъра на града беше затруднено, тъй като огромното шествие наложи затваряне на булеварди.

 
Протестиращите настояха лекарят незабавно да бъде освободен. Хората скандираха "Свобода за доктора". Настояват и за промяна в Наказателния кодекс. Множеството се събра, за да изразят хората своята лична и гражданска позиция в подкрепа на арестувания лекар. Те считат, че убийството е станало при неизбежна самозащита от страна на доктора.
 
Протестът в Пловдив в защита на лекаря

Протестът в Пловдив в защита на д-р Иван Димитров събра поне 2000 души. Заговори се и за подкрепа на лекаря сред лекарското съсловие в страната.

Публикувахте от DarikNews.bg в 5 март 2018 г.

Хора от съседните кооперации също се включиха със скандирания от терасите си. В протеста взеха участие и таксиметрови шофьори.

лекар пловдив
Искра Койчева, Дарик Пловдив

Една от протестиращите каза пред Дарик: "Тук сме, за да подкрепим един достоен българин, който иска да защити своето семейство, живота на децата и съпругата си. Ситуацията е абсурдна и ние не сме съгласни с тази позиция. Трябва да можем да се защитаваме в собствените си домове от престъпниците".

Прокуратурата привлече 48-годишен мъж към наказателна отговорност за убийство
 
Опитите на депутата от "Атака" Павел Шопов да яхне вълната на недоволството на хората, бяха бързо предотвратени от протестиращите с освирквания и скандирания за оставка.
 
Малко преди 13 ч. на обяд огромното шествие се оправи към прокуратурата с искане към дежурния прокурор докторът да бъде освободен незабавно. Протестиращите опитаха да се обадят на телефон 112, но от там ги прехвърлиха на национален номер 118, оттам - пак на 112 и те не успяха да се свържат с дежурен прокурор. Те искаха пред сградата на прокуратурата някой да им даде отговори.
 
Председателят на Пловдивската лекарска колегия Георги Кръстев застана зад исканията на протестиращите. Лекарските съсловия от София, Варна и Стара Загора също са изразили подкрепа, а такава се очаква да има и от колегите им в други градове.

Пловдив лекар
Искра Койчева, Дарик Пловдив

Трупът на Дживизов беше намерен на 2 март в района на Областната управа в Пловдив върху капака на кола. На следващия ден срещу 48-годишния лекар беше повдигнато обвинение за убийство и той беше задържан за 72 часа.
 
През нощта в четвъртък срещу петък в жилището на д-р Димитров влязъл крадец. Докторът го усетил, но при последвалия опит да го хване бил намушкан с нож от крадеца. След това последвал изстрел, а крадецът е бил намерен на улицата върху капак на лека автомобил. Тялото било на Дживизов.

протест пловдив лекар
Искра Койчева, Дарик Пловдив

Жоро Джевизов-Плъха е с богато криминално минало, с няколко присъди за кражби.

Разследването до момента е в активна фаза. Извършени са огледи на местопрестъплението, разпитани са множество свидетели. Назначена е тройна съдебно-медицинска експертиза. Предвиденото в закона наказание по обвинението, отправено на доктора, е от 10 до 20 години.

Това е и единствената до момента официална информация от органите на реда по случая. Какво точно се е случило според разследващите, предстои да разберем най-рано утре следобед, когато изтича първоначалната мярка за задържане на лекаря.

Д-р Иван Димитров в момента е в ареста. Той не е осъждан.
 
протест пловдив лекар
Искра Койчева, Дарик Пловдив


Д-р Иван Димитров получава голяма обществена подкрепа, включително от публични личности и от юристи. ВМРО ще инициират в началото на другата седмица обществен дебат за законодателни промени в Наказателния кодекс, които ще изискват институтът на неизбежна самоотбрана да бъде разширен.

Още чуйте в разширения репортаж!