/ DarikNews.bg, Архив
Днес изтича 72-часовата мярка на медика
72-часовата мярка за задържане на пловдивския медик д-р Иван Димитров изтича днес. 48-годишният мъж беше задържан за три денонощия в ареста, след като простреля фатално 38-годишния Жоро Джевизов-Плъха. Прокуратурата трябва да реши дали да постанови най-тежката мярка – „Задържане под стража“, или да го освободи, като му даде по-лека такава.

Става ясно ще остане ли в ареста д-р Иван Димитров

По предварителна информация миналата седмица четвъртък срещу петък през нощта Плъха нахлул в дома на Димитров, за да краде. 48-годишният стопанин на дома го усетил и между двамата последвало счепкване. Джевизов наранил медика с нож, а лекарят стрелял с незаконно притежаван пистолет. Куршумът проникнал в областта на гърдите. Тялото на 38-годишния ром било намерено на сутринта на капака на лек автомобил в района на Областна управа.

Срещу д-р Димитров беше повдигнато обвинение за извършено убийство.

На следващия ден около 300 души, предимно приятели, познати и колеги на медика, излязоха на протест с искания докторът да бъде освободен и законодателни промени в полза на лицата, които използват оръжие при самоотбрана в собствените си домове.

Мащабна подкрепа за пловдивския лекар (ВИДЕО)

Вчера, протестиращите в града под тепетата бяха близо 2000. Случаят с д-р Иван Димитров предизвика широк отзвук и обществено напрежение. Демонстрации имаше и в други градове на страната, а по темата заявиха позиции множество адвокати и политици. 

Днешният протест е насрочен за 17.30 часа на пл. "Съединение", до сградата на прокуратурата.