Над 2000 души събра вторият протест в Пловдив в подкрепа на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на криминално проявения Жоро Джевизов-Плъха
Над 2000 души събра вторият протест в Пловдив в подкрепа на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на криминално проявения Жоро Джевизов-Плъха / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Запова делото срещу лекаря
Започва делото срещу доктора от Пловдив, застрелял крадец в гаража си
101021
Започва делото срещу доктора от Пловдив, застрелял крадец в гаража си
  • Започва делото срещу доктора от Пловдив, застрелял крадец в гаража си
Първото заседание по делото срещу д-р Иван Димитров, който застреля Жоро Джевизов - Плъха в Пловдив, започва днес в Окръжния съд в града на тепетата.
 
На 1 март миналата година, криминално проявеният Джевизов от Столипиново решил да извърши кражба в дома на лекаря в кооперация в Пловдив. Докторът бил сам вкъщи, понеже правел ремонт. Зад сградата, в която живеел, имало двор с шест гаража, първият от които ползвал за работилница.

Труп на мъж върху капак на кола откриха в Пловдив
 
Около 1,30 часа през нощта на 2 март д-р Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата точно в този гараж свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време обаче забелязал, че работилницата е тъмна и вратата й била леко открехната. Решил да провери какво се случва и помислил, че е извършена кражба.
 
Като излизал от жилището си, обвиняемият лекар взел незаконно притежаван пистолет „Валтер“, зареден с патрони, за които също нямал разрешително, и се насочил към гаража. Там се намирал Жоро Плъха, който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби.
 
Преди да произведе изстрел, докторът бил нападнат от крадеца с нож с 12-сантиметрово острие и с метална рекламна табела. Плъха причинил на лекаря прободно-порезна рана в десния крак, а от удара с табелата – травматичен оток на дясната ръка. Това е и причината да се приеме от разследващите, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Пълен обрат по случая с д-р Иван Димитров
 
Обвиняемият доктор беше задържан на другия ден за 72 часа, а след това освободен от ареста срещу „подписка“. Срещу него има повдигнати две обвинения. Едното е за убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана, а другото е за незаконно притежаване на боеприпаси и оръжие. По първото обвинение предвиденото в закона наказание е до 5 години, а по второто - от 2 до 8 години.

Медиците от УМБАЛ-Пловдив направиха подписка в подкрепа на своя колега д-р Иван Димитров от отделението по Образна диагностика. Тя ще бъде представена днес на магистратите от Окръжния съд.

“Д-р Димитров работи в УМБАЛ-Пловдив от 2007 г. Сред колегите си е познат като коректен и всеотдаен професионалист, проявяващ загриженост и внимание към пациентите. До този момент ръководството на болницата е получавало единствено благодарности във връзка с неговата работа”, се казва в подписката. В нея е отбелязано, че след инцидента д-р Димитров продължава да изпълнява съвестно служебните си задължения като рентгенолог. Многократно е споменавал пред колеги, че съжалява за случилото се.

Припомням, че хиляди хора излязоха на няколко последователни протеста в защита на д-р Димитров с искания за промяна в законодателството, които да осигурят сигурност и безопасност на хората в собствените им домове.
 
Освен това, лекарят получи голяма обществена подкрепа и от публични личности и юристи.