Извънреден брифинг на Окръжната прокуратура в Пловдив
Извънреден брифинг на Окръжната прокуратура в Пловдив / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Доктор Иван Димитров вече е вън от ареста
Убийство Пловдив
96490
Убийство Пловдив
  • Убийство Пловдив
Пълен обрат по случая с д-р Иван Димитров в Пловдив. Две обвинения има повдигнати срещу него. Едното е за убийство на Жоро Джевизов-Плъха при превишаване пределите на неизбежната отбрана, а другото е за незаконно притежаване на боеприпаси и оръжие. Това стана ясно на извънреден брифинг на Окръжната прокуратура в Пловдив.
 
Мащабна подкрепа за пловдивския лекар (ВИДЕО)

Сблъсъкът между обвиняемият доктор и крадецът всъщност не е станал в дома на лекаря, а пред гаража му, в двора на кооперацията, в която живеел. Освен това съпругата и двете деца на обвинения медик не са били в дома им по време на престъплението, както беше съобщено по-рано, а са били в къщата на родителите им в село Крумово, тъй като апартаментът им е бил в ремонт, обясни окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Според изнесената информация на държавното обвинение и след разпитите на 15 свидетели, става ясно, че доктор Иван Димитров е наблюдавал в продължение на 30 минути кражбата от гаража му. Стрелял е от упор в Плъха с незаконно притежаван пистолет Валтер.

 
Оказва се, обаче, че след като е застрелял крадеца, се е обадил на свой приятел, когото е помолил да прикрият уликите от местопрестъплението. Обадил се е и на друг приятел, когото е помолил да скрие оръжието, което и до момента не е намерено. Предполага се, че точно вторият помагач е основният свидетел по делото. От прокуратурата не поискаха да съобщят никакви подробности около него.

Марковски за неизбежната отбрана: Текстът в закона е великолепен

От разкритията на държавното обвинение става ясно още, че в убития Жоро Джевизов-Плъха е намерен нож, който обаче не е бил използван, както и отверка. Все още не става ясно тогава откъде е раната по крака на доктора. Вероятно може да е от металната тръба, която крадецът е хвърлил по него, след като докторът е стрелял.

Намерени са два броя гилзи, които отговарят на пистолета, който обвиняемият е признал, че е притежавал. Насочвайки пистолета срещу крадеца той бил казал: „Стой! Полиция“ и тогава го прострелял.
 
Д-р Димитров е бил помолен от свой роднина да се обади на 112 и да признае, но той категорично отказал.

Лекарят  вече е освободен с мярка "подписка". При излизане от следствения арест той се разплака и каза, че не е искал да убие крадеца. Показа две рани по себе си.

По едното обвинение за умишлено убийство при превишаване пределите на неизбежна отбрана срокът, който е определен като наказание, е до 5 години. А по второто обвинение - за притежаване на незаконни боеприпаси - е от 2 до 8 години.

Разширеният репортаж чуйте в звуковия файл