/ Дарик архив
Репортаж на Искра Койчева
101536
Репортаж на Искра Койчева
  • Репортаж на Искра Койчева
Пловдивчани поискаха д-р Иван Димитров, който застреля криминално проявения Жоро Джевизов-Плъха при опит за кражба, да не бъде лишаван от свобода. Хората изразиха подкрепата си за лекаря пред сградата на Окръжния съд в града на тепетата, където днес беше даде рестарт на делото срещу медика. Един от присъстващите заяви, че да влезе крадец в дома ти, може да се случи на всеки и лекарят не трябва да влиза в затвора за убийството, което е извършил.

Това е второ заседание по казуса. Първото беше отложено заради това, че жената, с която живеел на семейни начала Плъха, не била редовно призована. Роднините пък на починалия поискаха 300 000 лева кръвнина.

Продължава делото срещу лекаря, застрелял Жоро Джевизов - Плъха в Пловдив

На 1 март м.г. криминално проявеният Джевизов от "Столипиново" решил да извърши кражба в дома на лекаря в кооперация в Пловдив. Докторът бил сам вкъщи, понеже правел ремонт. Зад сградата, в която живеел, имало двор с шест гаража, първият от които ползвал за работилница.

Около 1.30 ч. през нощта на 2 март д-р Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата точно в този гараж свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време обаче забелязал, че работилницата е тъмна и вратата й била леко открехната. Решил да провери какво се случва и помислил, че е извършена кражба.

Отложиха делото за убийството на Жоро Плъха, роднини поискаха 300 000 кръвнина

Като излизал от жилището си, обвиняемият лекар взел незаконно притежаван пистолет „Валтер“, зареден с патрони, за които също нямал разрешително, и се насочил към гаража. Там се намирал Жоро Плъха, който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби.

Преди да произведе изстрел, докторът бил нападнат от крадеца с нож с 12-сантиметрово острие и с метална рекламна табела. Плъха порязал лекаря в десния крак, а от удара с табелата му причинил травматичен оток на дясната ръка. Това е и причината да се приеме от разследващите, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Обвиняемият доктор беше задържан на другия ден за 72 часа, а след това освободен от ареста срещу „подписка“. Срещу него има повдигнати две обвинения. Едното е за убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана, а другото е за незаконно притежаване на боеприпаси и оръжие. По първото обвинение, предвиденото в закона наказание е до 5 години, а по второто - от 2 до 8 години.

Медици подкрепят доктора от Пловдив, застрелял крадец в гаража си

На въпрос готвените промени в закона за неизбежната отбрана могат ли да донесат по-лека присъда за медика, адвокатът му Георги Кутрянски заяви, че всяка поправка може да бъде в полза за решаването на казуса.

Хиляди хора излязоха на няколко последователни протеста в защита на д-р Димитров с искания за промяна в законодателството, които да осигурят сигурност и безопасност на хората в собствените им домове. Освен това лекарят получи голяма обществена подкрепа и от публични личности и юристи.