/ Thinkstock/Getty Images
Делото срещу д-р Иван Димитров, който застреля криминално проявения Жоро Джевизов - Плъха в Пловдив, продължава в Окръжния съд в града на тепетата. Това е второ заседание по казуса. Първото беше отложено заради това, че жената, с която живеел на семейни начала Плъха, не била редовно призована.

Роднините на починалия поискаха 300 000 лева кръвнина, а подписка в подкрепа на колегата си внесоха медиците от болница „Пловдив“.

Отложиха делото за убийството на Жоро Плъха, роднини поискаха 300 000 кръвнина

На 1 март миналата година, криминално проявеният Джевизов от Столипиново решил да извърши кражба в дома на лекаря в кооперация в Пловдив. Докторът бил сам вкъщи, понеже правел ремонт. Зад сградата, в която живеел, имало двор с шест гаража, първият от които ползвал за работилница.

Около 1,30 часа през нощта, на 2 март д-р Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата точно в този гараж свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време обаче забелязал, че работилницата е тъмна и вратата й била леко открехната. Решил да провери какво се случва и помислил, че е извършена кражба.

Като излизал от жилището си, обвиняемият лекар взел незаконно притежаван пистолет „Валтер“, зареден с патрони, за които също нямал разрешително, и се насочил към гаража. Там се намирал Жоро Плъха, който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби.

Медици подкрепят доктора от Пловдив, застрелял крадец в гаража си

Преди да произведе изстрел, докторът бил нападнат от крадеца с нож, с 12-сантиметрово острие и с метална рекламна табела. Плъха причинил на лекаря прободно-порезна рана в десния крак, а от удара с табелата - травматичен оток на дясната ръка. Това е и причината да се приеме от разследващите, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Обвиняемият доктор беше задържан на другия ден за 72 часа, а след това освободен от ареста срещу „подписка“. Срещу него има повдигнати две обвинения. Едното е за убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана, а другото е за незаконно притежаване на боеприпаси и оръжие. По първото обвинение, предвиденото в закона наказание е до 5 години, а по второто - от 2 до 8 години.

Пълен обрат по случая с д-р Иван Димитров

Припомням, че хиляди хора излязоха на няколко последователни протеста в защита на д-р Димитров с искания за промяна в законодателството, които да осигурят сигурност и безопасност на хората в собствените им домове.

Освен това, лекарят получи голяма обществена подкрепа и от публични личности и юристи.