/ Тина Соколова
Мирен протест посрещна военния министър в Црънча
101912
Мирен протест посрещна военния министър в Црънча
  • Мирен протест посрещна военния министър в Црънча
С мирен протест жители на пазарджишкото село Црънча посрещнаха военния министър Красимир Каракачанов.

Посрещат Бойко Борисов в Црънча с искане за закриване на полигона


Двайсетина представители на Инициативния комитет бяха дошли с намерение да му връчат декларация с искане за закриване на военния полигон в селото. До среща очи в очи обаче така и не се стигна.

Спецчастите на армията обещаха на село до полигона да пазят тишина в часовете за отдих

Министърът беше единственият висок гост за проведеното учение за сертифициране на Тактическата група за Специални операции от силите за отговор на НАТО. Той пристигна с хеликоптер Ми-8, който се приземи във вътрешността на военния имот, докато протестиращите го очакваха на главния вход.

Тина Соколова

За пореден път недоволните припомниха, че е недопустимо в селото им да се стреля и да се чуват взривове при всяко занятие. Пушекът от експлозиите трови и тях, и животните, и растенията, с които се хранят.

Окончателно: Хората от село Црънча губят съдебната битка за гората

Децата се плашат
. Работещите на смени нямат тишината, за да почиват. При стрелбите с гранатомет ударната вълна е силна и руши къщите. Не са рядкост и горските пожари, като при някои се налага дни наред да се гаси с хеликоптер, тъй като са на недостъпни за пожарните места.

Тина Соколова

Коментарът на министър Каракачанов за протеста бе лаконичен и ироничен: „Може би ще поискат да закрием и държавата!“. Стана ясно, че високият гост знае какво е искането, но не и мотивите, за които заяви, че ако някой е искал да го запознае с тях, е щял да го направи.

Село обяви протестна готовност срещу военен полигон

Припомняме, че от началото на тази година след нова ескалация на недоволството бе събрана подписка с над 500 имена в подкрепа на протестната декларация, която бе изпратена както до Каракачанов, така и до премиера Бойко Борисов, Народното събрание, президента Румен Радев, омбудсмана Мая Манолова, държавни и местни институции с отношение към проблема. Засега отговор отникъде не е получен.

Тина Соколова

Военната демонстрация бе част от учението за сертифициране на тактическата група за специални операции от състава на Силите за Специални операции (ССО). В учението, което се провежда от 1 до 5 юли на Специализирания учебен център „Црънча”, участват около 150 военнослужещи, транспортна и специализирана техника и авиация.

Тина Соколова

Отработват се елементи от всички задачи на Специалните сили за отбрана, сред които военно подпомагане (оказване на военна помощ чрез обучение и съветване на въоръжените сили на приятелска държава); специално разузнаване и наблюдение (операции за издирване, проследяване и потвърждаване на самоличността и местоположението на издирвани терористи и военнопленници); директни действия (операции за залавяне на издирвани терористи и освобождаване на военнопленници).

Тина Соколова

Тактическата група за специални операции ще застъпи в бойно дежурство към Силите за отговор на НАТО от 1 януари 2020 г. В деня за демонстрация на способности гостите наблюдаваха операция по неутрализиране на терористи, освобождаване на заложници, унищожаване на обект, десантиране и различни типове парашутни скокове, демонстративни стрелби и други.

Чуйте повече в звуковия файл: