/ Тина Соколова
Полигон в село Црънча
101909
Полигон в село Црънча
  • Полигон в село Црънча
Премиерът Бойко Борисов се очаква да гостува за пореден път в пазарджишкото село Црънча.

Празник на Гарнизон Пловдив и учение край Црънча

Повод за визитата е заключителният етап от националното учение „STEALTH DAGGER 19“за сертифициране на Тактическата група за Специални операции за участие в Командването на компонента Сили за Специални операции от силите за отговор на NATO NRF 2020. Демонстрацията започва от 10:00 часа.

Тина Соколова

Жителите на селото пък са решили да използват момента, за да връчат лично на министър-председателя декларация с искане за закриване на военния полигон, съобщи един от инициаторите - Трендафил Величков. Документът, подкрепен с 500 подписа, вече беше изпратен до Борисов и до институции с отношение към проблема.

Спецчастите на армията обещаха на село до полигона да пазят тишина в часовете за отдих

Това стана повод кметът на Пазарджик Тодор Попов да свика среща между представители на Обществения съвет, започнал подписката, и представители на 68-ма бригада „Специални сили“.

Тина Соколова

Постигнато бе споразумение жителите на Црънча поне да бъдат уведомявани предварително за предстоящи учения, както и те да не се провеждат в почивни дни и в регламентираните часове за отдих.

Окончателно: Хората от село Црънча губят съдебната битка за гората

Напрежението сред црънчани заради полигона е от години, а в началото на 2019-та само достигна връхната си точка - беше обявена готовност за протести с блокади на пътища. Местните недоволстват срещу постоянния шумов тормоз от взривовете, чиито вибрации почти не са оставили неувредена сграда.

Село обяви протестна готовност срещу военен полигон

Стрелбите всяко лято водят и до пожари, включително горски, и щети върху природата. Упорито се носи слух, че базата се ползва за обезвреждане на негодни боеприпаси въпреки уверенията на военните, че не е така.

Чуйте повече в звуковия файл: