/ Dariknews.bg, архив
Работата на военния полигон край пазарджишкото село Црънча ще бъде съобразена с часовете за отдих и с почивните дни. Ангажиментът е поет от бригаден генерал Явор Матеев – командир на Силите за специални операции, на среща с кмета на Пазарджик Тодор Попов.
 
Освен това занапред ще има по-добра информация за графика на провежданите учения. Срещата е поискана от Попов след масовото недоволство в селото срещу полигона. По настояване на градоначалника ген. Матеев се е ангажирал да осигури на хората в селото повече информация за интензитета на експлозиите и концентрация на взривовете.
 
Като следваща стъпка Попов е поискал поставянето на въпроса за съществуването на полигона в сегашния му вид и на това място пред Министерството на отбраната.
 
Обществен съвет от жители на Црънча настояха преди време с отворено писмо и подписка със стотици имена закриването на полигона и прекратяването на стрелковата дейност на метри от домовете им. В отговор на това ген. Матеев е предложил да се сформира контактна група за обсъждане на полезни инициативи и за двете страни, както и за подобряване на военно-гражданското сътрудничество.