полигон Ново село
полигон Ново село / Веселин Вълчев
Село обяви протестна готовност срещу военен полигон
101335
Село обяви протестна готовност срещу военен полигон
  • Село обяви протестна готовност срещу военен полигон
Готовност за протест обяви пазарджишкото село Црънча срещу военен полигон, намиращ се на 100-200 метра от границите му. Инициативен комитет започна събирането на подписка с искане обектът да бъде закрит. Документът е адресиран до президента на републиката Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, председателят на Комисията по отбрана в Парламента Константин Попов, омбудсмана Мая Манолова, областния управител на Пазарджик Стефан Мирев. Когато събере достатъчно имена, ще им бъде изпратен.

Междувременно декларацията към петицията е внесена при кмета на Пазарджик Тодор Попов и в Общинския съвет с надеждата оттам също да се получи подкрепа, съобщи един от инициаторите – Трендафил Величков. Той подчертава, че проблемът не е само на Црънча, а и на няколко съседни селища с общо около 3 000 жители, както и на цялата община.

Десет причини за притесненията на хората, желаещи премахването на военния обект, са изброени в текста на декларацията. Те считат за недопустимо стрелкови полигон да функционира толкова близо до домовете им – това е в нарушение на европейски изисквания, както и на правата на гражданите.

В основанията се посочва, че при учения шумът превишава всякакви нормални граници. Взривовете се чуват на разстояние повече от 20 км, случвало се е вибрациите да нанасят поражения по къщите и дограмата им. Не липсва и страх от неизвестните химически вещества в експлозивите, за които не се знае как действат върху хората и животните. Почти ежегодните горски пожари, причинявани от стрелбите, нанасят също големи щети на флората и фауната, на здравето и живота на хората.

Много от жителите, включително младежи, се прехранват със земеделие, животновъдство, пчеларство – тези сектори са пряко засегнати от гърмежите и замърсяването на природата. За ловците пък е показателно как намалява дивечът – докато те се опитват да поддържат числеността му, взривовете го пропъждат от естествените местообитания.

Црънчани са притеснени и за гората над селото в местността Ланджова кория – едно от харесваните места за туризъм в полите на Родопите, за бране на диви плодове, билки и гъби, за пикници. Това се превръща в опасно занимание по време на стрелбите, твърди се в декларацията.

Освен това местните имат идеи да превърнат закритото си преди години училище в база за ученически отдих, екотуризъм за деца, комплекс за екологично и духовно развитие. Полигонът прави невъзможно осъществяването на тези намерения.

Проблем е още, че често се блокира движението по републиканската мрежа между селата. Недопустимо е още присъствието с оръжие на войскови части в самите села и ниско прелитащи над тях хеликоптери. Създават се предпоставки за непредвидени инциденти, дори неумишлени. Това определено предизвиква страх у хората и най-вече у малките деца, сочи се още в декларацията.

Инициаторите тръгват с мирни способи, но загатват, че са готови на „всички позволени от закона средства“, ако трябва – и на протести, след като от години съпротивата им срещу полигона не дава очаквания резултат.

Чуйте повече от Трендафил Величков, жител на Црънча и член на Инициативния комитет.