Хората от село Црънча губят съдебната битка за гората
Хората от село Црънча губят съдебната битка за гората
Гората над пазарджишкото село Црънча става в частна общинска собственост. Това реши окончателно Върховният административен съд (ВАС), въпреки внесената по делото подписка с 500 имена на хора от селото, настояващи залесената територия да запази публичния си характер.

Върховните магистрати отхвърлят протеста на прокуратурата срещу идентично решение на Административния съд в Пазарджик срещу решение на Общинския съвет, който на 27 юли 2017 година обяви имота с площ близо 370 декара за частна общинска собственост. Приема и мотивите, че е отпаднала потребността от гората, тъй като тя не можела да задоволява нуждите на населението, а и нямало изградени пътища за достъп и добив на дървесина.
Така казусът отново попада в ресора на съветниците, които дори с обикновено мнозинство от 21 гласа могат да пуснат гората за продан.

Припомняме, че през април тази година за пореден път жители на Црънча заплашиха с протест и събраха подписка с няколко искания. Редом с главното – за закриване на военния полигон, беше и това гората в местността Ланджова кория да остане публична и да не се продава. Идеята на местен инициативен комитет е да се създадат условия за туризъм и обществени дейности за деца и младежи, както и да се опази природата в тази част на Родопите.

До това решение на магистратите в Пазарджик се стигна след свидетелските показания на кмета на Црънча Евгени Атанасов и на работещия към общината лесовъд. По думите им, в местността са останали незначителни количества некачествена дървесина, които биха могли да задоволят нуждите на населението за не повече от година. Дотам пък нямало пътища и били нужни големи инвестиции, за да се изгради инфраструктура.

Интересен момент в предисторията на делото, започнало през 2017 година, е оттеглянето в самото начало на първия съдия, на когото то бе разпределено – Георги Видев. Като причина за това той сочи: „В срока на произнасяне с мен, в качеството ми на съдия-докладчик по делото, въпреки нежеланието ми, беше осъществен нерегламентиран извънпроцесуален контакт”.