/ ThinkStock/Getty Images
Към момента няма огнища на Африканска чума в Пловдив и областта
"Почти 20% от свинете в България за една седмица излязоха от строя". Това коментира пред Дарик председателят на Асоциацията на свиневъдите у нас д-р Добрин Папазов.

Проверки на месо и фуражи на проходите Шипка и Република заради чумата по свинете

Той оцени положително обявената от земеделския министър Десислава Танева 20-километрова санитарна зона, за която ще следят Областните епизоотични комисии.

Потвърдиха огнище на Африканска чума при домашни свине в област Видин

Д-р Папазов обяви, че от браншовата организация е имало подобно искане в продължение на две години, и изрази надежда, че това решение ще гарантира неразпространението на зарази по свинете.

Извънредни мерки за сигурност заради африканската чума (ВИДЕО)

Съдействието на военна полиция също ще допринесе за предотвратяването на национална катастрофа, каза още председателят на асоциацията. Към момента няма огнища на Африканска чума в Пловдив и областта, потвърдиха от Областната дирекция за безопасност на храните.

Свинекомплекс в Русенско отказва да умъртвява животни (ВИДЕО)

"Болестта е безопасна за хората",
 категоричен бе директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. По думите му, това, което води до разпространението й, е калта по обувките и гумите, които са основният преносител на заразата.

Десислава Танева: Спазваме стриктно европейските правила за справяне с африканската чума

Специалистът подчерта, че работещите в свинекомплексите не трябва едновременно да ходят на лов и да гледат домашни прасета.