България спазва стриктно европейските правила за справяне с африканската чума, заяви министърът на земеделието Десислава Танева пред NOVA.

Спират проверките в зоните с Африканска чума

„Има пътна карта за справяне със заболяването. Ние само трябва да приложим правилата така, както науката в Европа и по света ги е открила. Въпросът е да направим така ,че да ограничим щетите от това. Истината е, че трябва да сме безкомпромисни спрямо болестта. Ние ще вземем мерки по отношение на определянето на санитарни зони и всички рискови фактори там трябва да бъдат елиминирани", каза министърът.

Удължава се бедственото положение в област Русе, нова ферма е засегната от Африканска чума

По думите на Десислава Танева свинете в личните стопанства са един от основните рискове за разпространение за заразата. "По отношение на личното стопанство без мерки за биосигурност истината е една – това са малко на брой свине на фона на консумацията на свинско месо в България. При личното стопанство обаче става въпрос за малко на брой свине, но за много на брой хора. Фактът, който трябва да приемем е, че тези лични стопанства с по едно-две до три свине, са обикновено част от традицията, но нямат мерки за биосигурност и са един от основните рискове за разпространение за заразата. Хората в засегнатите региони трябва да разберат, че в тази ситуация не могат да гледат свине за около година”, добави тя.

Откриха денонощен горещ телефон за Африканската чума в Русенско

Танева беше категорична, че са взети всички необходими мерки.

"Към днешна дата нямаме и не очакваме да излязат положителни проби за африканска чума у нас. Юли и август са пикът на това заболяване", каза Танева.

„България е 12-тата държава в ЕС, в която навлезе чумата. Ние обаче сме държавата с най-малко огнища и най-малко пострадали стопанства”, каза тя и добави, че предстоят още по-рестриктивни мерки срещу разпространяването на заболяването. „Ще поговорим с хората да си умъртвят животните. Чехия се справи с проблема заради това, че на територията на цялата страна, освен дивите свине, е унищожила личните стопанства веднага, за да не достигне заразата свинекомплексите”, добави тя.

Земеделският министър заяви, че местата за загробване са избрани от експерти и са изключени всички рискове за почвата и водата. 

Напрежение в Русенско заради загробването на умъртвените свине

„Всяка площадка за загробване на умъртвени по хуманен начин животни се извършва от Комисия по наредба, действаща със съгласуване на всички служби, чиято роля е опазването на околната среда – РИОСВ и „Басейнова дирекция”. Няма нито едно място, на което извън тази съгласуваност да бъдат загробени умъртвени животни. Това е и най-безопасният начин за справяне с болестта”, заяви Танева.

По-рано стана ясно за наличието на ново огнище на африканска чума по свинете в индустриална ферма в област Русе. 30 000 животни в свинеферма в Голямо Враново трябва да бъдат умъртвени. Положителните проби оттам бяха потвърдени. Това е третото поред огнище в индустриална ферма в областта. Бедственото положение в областта ще продължи и през август. Една шеста от отрасъла се намира в Русенско.

Еврокомисар обеща компенсации за африканската чума по свинете

Общо близо 90 000 свине ще бъдат унищожени. Свинефермата в Николово има 17 животни, тази в Бръшлен – 40 000, 30 000 в Русенско, а по 60 животни на ден умират от африканската чума.

Въпреки протеста на жителите на село Борисово, все пак там бяха загробени 2500 малки свине.
nova.bg