/ iStock/Getty Images
Напрежение в Бръшлен и през днешния ден заради площадката, в която ще бъдат загробени умъртвените свине заради Африканската чума. Напрежението ескалира в четвъртък вечерта, но продължи и днес, предаде NOVA.

Спират проверките в зоните с Африканска чума

Местните хора не са съгласни с площадката, която беше изкопана, за да бъдат загробени умъртвените прасета от фермата в селото. В края на деня беше постигнато разбирателство. Над 2500 малки прасета ще бъдат заровени все пак на тази площадка.

Удължава се бедственото положение в област Русе, нова ферма е засегната от Африканска чума

А утре се очаква да заработи и новата одобрена площадка от всички – и от властите, и от хората.

„Ние се притесняваме от разлагането на труповете. Когато се разложи този труп, ще влезе в почвата, ще влезе в подпочвените води. Има достатъчно сондажи, хората гледат зеленчуци в района”, притесняват се местните.

Откриха денонощен горещ телефон за Африканската чума в Русенско

„Имам биопроизводство. Имам одит. След една седмица и ще ме сертифицират. Ще съм първия. И какво да има кажа? На 200 метра са заровени 40 000 трупа”, тревожи се Иван Андреев – биопроизводител.

Така и не стана ясно, кой е посочил тази площадка на точно това място. Нито една от институциите не пое отговорност.

Според Валентин Атанасов – кмет на община Сливо поле, отговорността е на Областната дирекция по безопасност на храните, оглавявана от д-р Георги Дяков. Според Дяков обаче изборът на място за заравяне на животните е на кмета.

БСП иска оставките на Томислав Дончев и Десислава Танева заради африканската чума

„Това задължение е на кмета и общинските власти. Тази проблематика е от пет години”, заяви д-р Георги Дяков.

Отговорностите се наложи да изясни земеделското министерство на мястото, където бе избрана нова площадка, одобрена и от властта, и от местните. Експертите призоваха за търпение.
„Най-вероятно ще имаме дълга и окопна война с това заболяване, минимум три години”, смята Янко Иванов – зам.- министър на земеделието и храните.

Еврокомисар обеща компенсации за африканската чума по свинете

Въпреки недоволството на хората от Агенцията по храните решиха да използват вече разкопаната площадка до село Борисово, която беше запълнена с над 2 000 евтаназирани животни. Общият брой на свинете, които трябва да бъдат умъртвени във фермата край село Бръшлен, е 40 000.
nova.bg