Извънредни мерки за сигурност заради африканската чума
102069
Извънредни мерки за сигурност заради африканската чума
  • Извънредни мерки за сигурност заради африканската чума
Извънредни мерки за сигурност и ограничаване на Африканската чума бяха въведени след днешното заседание на Епизоотичния съвет в МС под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев.

БГНЕС


Проблемът с африканската чума не е проблем само на Министерството на земеделието или на Българската агенция по безопасност на храните. Мобилизиран е целият ресурс на държавата, каза Дончев в изявление след срещата.

Свинекомплекс в Русенско отказва да умъртвява животни (ВИДЕО)

Вицепремиерът наблегна върху нуждата от съдействие от страна на гражданите: „Нямам предвид само структурите на МВР и армията, които ще окажат съдействие по отношение на контрола на всички кланици. Бих помолил за съдействие, защото нито една мярка, дори да е базирана на целия ресурс на държавата, няма как да е ефективна, ако няма подкрепа от хората“, обясни Дончев.

Той открои като проблем слабото съдействие и съпричастнoст от страна на гражданите: „Не само собствениците на прасета, а и кметове на населени места. Без адекватни мерки от тяхна страна, ще се справим много трудно“, коментира той.
 
Към момента има регистрирани 22 огнища на африканска чума при домашната свиня и 20 при дивата свиня, обяви министърът на земеделието, горите и храните Десислава Танева.

БГНЕС


Заради заразата занапред във всяка от 67 кланици за свине ще присъстват ветеринар и Военна полиция, каза още Десислава Танева след заседанието в Министерския съвет.

Откриха денонощен горещ телефон за Африканската чума в Русенско

„По отношение на кланиците, в България има 110 регистрирани, от които 67 са за клане на свине – тези кланици ще могат да извършват дейността си само при постоянното присъствие на ветеринар и Военна полиция с цел недопускане на клане на нерегламентирани домашни свине, които не са от обекти със съответното ниво на биосигурност“, обясни министърът.

„В България към момента им регистрирани 65 свинекомплекса със съответните нива на мерките за биосигурност. От тези свинекомплекси, в три от тях вече беше установена африканска чума. За всички останали се определя 20-километрова санитарна зона. В тези зони не трябва да има „заден двор“ или в тази зона не следва и не трябва да има отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност“, заяви още Танева.

БГНЕС

Тя добави, че мерките ще бъдат взети незабавно: „С министъра на околната среда и водите още от петък има издадена заповед всички площадки, за които те получават искане за съгласуване,да им се отговаря в максимално кратък срок така, че да не се бавят процесите там, където има такива“, обясни още Танева.
 
Десислава Танева потвърди, че пробите са доказали и африканска чума във Видин, като там става въпрос за болно домашно прасе в тъй наречения "заден двор".