Обвиненият за убийството в Кюстендил: Съжалявам, не знаех, че така ще стане (СНИМКА)

/ Иво Кирилов, Дарик Кюстендил
Прокурор Ангел Байрактарски за обвинението срещу Алекс Анков
100743
Прокурор Ангел Байрактарски за обвинението срещу Алекс Анков
  • Прокурор Ангел Байрактарски за обвинението срещу Алекс Анков
Постоянна мярка „задържане под стража“ постанови Окръжният съд в Кюстендил за 19-годишния Алекс Анков, обвинен в убийството на 35-годишния Валери Дъбов и опит за убийство на други двама души в Кюстендил след масов бой.

Съжалявам, не знаех, че така ще стане“, бяха единствените думи на Алекс Анков пред съда.

35-годишен мъж почина, а други петима пострадаха при сбиване между две групи, едната от които от ромския квартал „Изток“ в Кюстендил. Боят започнал пред заведение до Ларгото в центъра на града. При мелето са били нанасяни удари с твърд предмет и нож. Смята се, че убитият мъж е станал неволен свидетел на случилото се и разтървавал двете групи мъже. Хората в града няколко вечери излизаха протест, за да поискат повече сигурност.

Един починал и няколко ранени след сбиване в центъра на Кюстендил

На влизане и излизане от съдебната зала обвиняемият криеше лицето си с качулка. По време на гледането на мярката му, нямаше представители на неговото семейство.

Адвокатът му Красимир Тамакярски каза пред съдията, че трябва да се имат предвид неговите самопризнания и фактът, че се е предал сам в полицията.
 
„Всички доказателства, които са събрани, сочат за наличие на основателно предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, в което е обвинен, а то е изключително тежко“, заяви наблюдаващият прокурор Ангел Байрактарски и допълни, че Алекс Анков е признал, че е извършил убийството, макар и с едно изречение.

Деянията му представляват тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Освен това осъщественото от него престъпление е с изключително висока степен на обществена опасност.
Определението на съда може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.
 
Задържан е 19-годишен мъж за убийството след масовия бой в Кюстендил

Извън ролята си на прокурор в това дело, Байрактарски направи още един коментар пред медиите: „Нека се замислим над това как живеем и как се отнасяме с нашите деца. Хайде да бъдем така добри да ги насочим към книгите, библиотеките, читалните, към спортните зали, стадионите, не към долнопробни кръчми, бих казал. Има много, над което да се замислим, като хора, като общество и да не се делим на българи и цигани, излишно е. И да искаме от държавата си нещо е хубаво, но трябва да помислим, че ние сме държавата, че ние правим държавата си такава, каквато е”.
Дарик- Кюстендил