Обходен път с тунел
Обходен път с тунел / Община Габрово
На обходния път на Габрово се работи с пълна мобилизация, съобщава във водещата си статия днес вестник „100 вести”. Какъв е напредъкът, докъде са стигнали строителните работи, спазват ли се сроковете, отговарят от Агенция „Пътна инфраструктура“ – проследява изданието.
 
„Проектът за обходен път на град Габрово е разделен на 5 етапа и се изпълнява в две фази. Предвижда се строителството на участък от 23,254 км, етапна връзка на обхода със съществуващия път І-5 (3,1 км) и изработването на разширен идеен проект за тунел под връх Шипка. В момента се работи по Фаза І.”
 
Учителските заплати се повишават с 15% от 1 септември, четем в друга статия на вестника.
 

Ренета Колева
100 вести


 Ще привлекат ли те млади хора професията? Как на практика ще се реализират усилията на Министерството на образованието за пълното обхващане на децата в детските градини и на учениците в училище? Тези въпроси коментира областния координатор и председател на ОбКС на Синдиката на българските учители в Габрово Ренета Колева.
 
„За да повишат интереса към учителската професия на завършили студенти, от МОН обмислят създаването на специална платформа, където да се обявяват свободни учителски позиции, като се предвиждат и специални стипендии за студенти от българските диаспори в Македония, Украйна и др. В същото време в страната има райони, където има недостиг на учители, както и има подчертана липса на квалифицирани учители по природомате-матическите дисциплини и чуждоезиковото обучение. Вероятно ще се търси начин за задържане на утвърдените преподаватели, дори след като навършат години за пенсия.”
 
13 деца от школата на „Чардафон-Орловец“ се снимаха с Везенков.
 

Скаут на Финикс наблюдава Александър Везенков в Солун
FIBA Europe, архив


 13 деца от школата на „Чардафон-Орловец“, начело с младия наставник Антонио Станков, бяха част от ентисуазираната българска агитка, която в събота вечер подкрепи баскетболните ни национали при впечатляващия успех над Португалия, с което напълниха с положителни емоции душата на лидера на тима Александър Везенков. Крайното 91:65 в „Арена Ботевград“ на практика осигури участието на нашите в Световните квалификации за Китай през 2019-та.
 
„Идеята бе обща – на треньорското ръководство и децата. Всички останаха много доволни. Снимаха се повечето играчи на националния ни отбор, взеха автографи от тях, след мача и направихме обща снимка с Александър Везенков“, споделя пред вестника Антонио Станков.
 
Пътуването до Ботевград е и своебразна награда за усърдието на подрастващите габровски баскетболисти.