Скаут на Финикс наблюдава Александър Везенков в Солун
Скаут на Финикс наблюдава Александър Везенков в Солун / FIBA Europe, архив

Талант №1 на българския баскетбол Александър Везенков продължава да привлича вниманието на скаутите отвъд океана. След като преди две седмици в Солун пристигна пратеник на Портланд от НБА, вчера още един специалист посети южната ни съседка заради 203-сантиметровото крило на Арис, който изнесе пореден силен двубой в Гърция и бе в основата на успеха на тима си срещу Ретимно след 12 точки, 3 борби, 2 асистенции и 1 открадната топка за 25 минути на паркета.

Според гръцките медии, последният двубой на Везенков и Арис срещу Ретимно е бил наблюдаван от президента по човешките ресурси във Финикс Джон Тролър, пише bball.bg. Той останал доволен от показаното от юношенския ни национал и не спести ласкави думи за представянето му.

Солун бе втората спирка в програмата на американеца. През настоящата седмица специалистът е на посещeния в няколко европейски страни заради млади таланти. Преди два дни Тролър посети Загреб, за да наблюдава хърватската фурия Дарио Шарич, като присъства на дербито в Адриатическата лига между Цибона и Партизан. Днес пратеникът на Финикс ще наблюдава четвъртифиналите за Купата на Испания в Малага.

Вниманието към Везенков-младши не е случайно. В края на миналия месец в европейските медии се появиха информации, че Александър Везенков е сред основните кандидати, които могат да получат покана за участие в престижния камп Nike Hoop Summit.

По предварителни прогнози на анализатори в Европа и САЩ, 18-годишният български баскетболист е сред основните претенденти за място в демостративния двубой на най-големите надежди на играта по света и Отвъд Океана, който ще се проведе през април в Портланд.