На срещата с Галя Захариева присъстваха водачът на листата на партията в Добрич Пламен Манушев /вляво/ и вторият Живко Мартинов
На срещата с Галя Захариева присъстваха водачът на листата на партията в Добрич Пламен Манушев /вляво/ и вторият Живко Мартинов / Дарик Добрич
Галя Захариева: Училищните разходи, които не зависят от броя на децата, ще бъдат гарантирани
Промяна в системата на делегираните бюджети на учебните заведения предвижда управленската програма на ГЕРБ. Промяната във финансирането ще се изразява в три принципа. Първият е гарантиране на училищните разходи, които не зависят от броя на децата, заяви в Добрич Галя Захариева от ГЕРБ.
Тя е от Нова Загора, била е преподавател по БЕЛ, заместник кмет на града и депутат в последните два парламента.

„Системата на делегирани бюджети даде възможност за конкуренция между училищата, но проявява и някои слабости. За да разполагат училищата с по-големи бюджети се акцентира върху бройката деца, но това доведе до спад на качеството на обучение. Затова ще търсим баланса в тази система“, посочи Галя Захариева.

Вторият принцип на промяната в делегираните бюджети ще бъде диференциране на средствата в зависимост от проблемите по отделните населени места, а третият – финансиране на база на качеството на образованието.

Захариева изтъкна, че до 2009 година, при правителството на Станишев, са били закрити 400 училища. „Ние сме тези, които се преборихме да има защитени училища и детски градини, както и средищни учебни заведения“, заяви тя и допълни: „Няма как реформата в образованието да стане, ако не е финансово подплатена. Ние ще продължим реформата, ще отделяме все повече пари за образование, като в края на мандата те ще възлизат на 5% от брутния вътрешен продукт на страната.“

Сред другите намерения на ГЕРБ в сферата на образованието са промяна на държавните образователни стандарти с участието на учители, социални партньори и НПО, както и на разработване на механизми за връщане на дисциплината в училище и за повишаване на доверието в системата. На всеки две години ще бъде правен преглед на Закона за предучилищното и училищно образование, с цел актуализиране и по-добро качество.

Що се отнася до учителските заплати, ГЕРБ предвижда удвояването им до края на мандата. За периода 2009-2017 година ежегодно са отделяни повече пари за учителски заплати, с изключение на 2014 година, при правителството на Орешарски, когато това не се е случило. За този период увеличението на средствата за заплати е било 46,7%, посочи Галя Захариева.