Община Добрич обяви обществено обсъждане за поемане на кредит от 11 млн.лв.
Община Добрич обяви обществено обсъждане за поемане на кредит от 11 млн.лв. / Дарик Добрич

Община град Добрич кани гражданите на обществено обсъждане на предложение за поемане на дългосрочен дълг в размер на единадесет милиона лева. В сайта на общината се уточнява, че предстои провеждане на процедура за избор на кредитна институция, с която да бъде сключен договорът за кредит.

Целта е да бъде осъществено съфинансиране на проект „Воден цикъл“  - до 10 000 000 лева, изграждане на система за видеонаблюдение – до 600 000 лева, конструктивно укрепване на Детски градини по проекти, включени в Инвестиционната програма – до 400 000 лева, Мостовото финансиране по проекти, финансирани със средства от Европейския съюз. Срокът на усвояване е 30 месеца.

Предвижда се окончателното погасяване на дълга да е в срок до 15 години, считано от датата на подписване на договора. Гратисният период за главницата е в срок от 30 месеца, а след изтичането му – на равни месечни вноски. Не се предвиждат такси за предсрочно погасяване. Посоченият максимален лихвен процент е не повече от 2 %, фиксиран годишен лихвен процент. Няма предвидени такси и комисионни по кредита.

Предлага се обезпечението на кредита да стане чрез залог върху настоящи и бъдещи парични вземания, представляващи настоящи и бъдещи приходи на община Добрич, по Закона за публичните финанси и бюджетните взаимоотношения, постъпващи по банкова сметка, вземанията за наличностите по която, настоящи и бъдещи, също са обект на особен залог.

Общественото обсъждане ще се проведе на 29.12.2016 г. от 16,00 часа в Голямата заседателна зала в сградата на общината. На адрес dobrich@dobrich.bg до 05.01.2017 г. се приемат мнения, предложения и становища, които ще бъдат неразделна част от протокола от обсъждането, уточняват от общината.