Министър Василева: Проектът за водния цикъл е от изключителна значимост за Добрич
Министър Василева: Проектът за водния цикъл е от изключителна значимост за Добрич / Дарик Добрич

„Проектът за водния цикъл на Добрич е много важен и вече е на финалната права. Очакваме до 14 октомври да бъдат внесени документите в окончателния им вид, да приключим с оценката на проектното предложение, след което да преминем към подписване на договора за безвъзмездно финансиране”, заяви в Добрич министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя подчерта, че паралелно с това общината също работи и за да не се губи време вече възлага обществени поръчки за изпълнение на дейностите.

Министър Василева припомни, че този проект има повече от 10-годишна история и е от изключителна значимост за града. „С него ще бъде модернизирана ВиК-мрежата на Добрич, ще бъде разширена канализационната система, ще се изгради модерно съоръжение за пречистване на води. Най-важното обаче е, че чрез този проект ще бъде рехабилитирана водоснабдителната система на града, предвид спецификите на добиването на водата тук и големите загуби - близо 85%”, подчетра министърът, като добави, че няма друго населено място в страната с толкова големи загуби на вода. По думите й проектът ще се отрази и на качеството, и на цената на водата. „Затова се надяваме ползите от този проект за добричлии да бъдат видими и да доведат до подобряване на стандарта на живот и стабилизиране на ВиК мрежата”, допълни мин.Василева.

По повод финансовите корекции, наложени на община Добрич за проекта за депото за отпадъци в Стожер, Василева заяви, че това, което може да се направи е помощ за безлихвен кредит чрез Министерството на финансите и фонд ФЛАГ. „Въпросът за финансовите корекции е въпрос, който доста драматично се отрази на бюджетите на не една и две общини през миналия програмен период. Такъв е случая и с община Добрич. Наясно сме с тежестта върху общините, търсим варианти и решения за подпомагането им”, коментира тя.

Министър Василева: Проектът за водния цикъл е от изключителна значимост за Добрич
netinfo

Ивелина Василева съобщи още, че кметът на Каварна Нина Ставрева се е ангажирала да се намери подходящо място вблизост до Болата, където да се обособят пространства за паркиране, за да не се уврежда природата в резервата от автомобили. Така ще се избегне проблемът от това лято. През юни МОСВ ограничи достъпа на автомобили до плажа в залива, а местните хора негодуваха, след което ограничението отпадна.

МОСВ загради достъпа с автомобили до плажа Болата, местните хора негодуват

Болата остава отворена за автомобили това лято, ще се търси решение за паркирането

На тържественото заседание на Общински съвет Добрич министър Ивелина Василева, от името на Правителството, поздрави всички добричлии и добруджанци. „Това е един ден, в който се обръщаме към миналото, за да почувстваме единството на нацията, замисляме се за предизвикателствата с кризите, които преживяваме и за бъдещето на нашите деца." Тя увери, че Добрич е безспорен приоритет за управляващите. „Радваме се за развитието на града и създаването на възможности в него, особено за бъдещото поколение - да расте в един красив и благоустроен град. Добруджа е съкровищницата на България", завърши Василева и пожела благоденствие.

Министър Василева: Проектът за водния цикъл е от изключителна значимост за Добрич
netinfo