"Поне на повърхността товарът на кораба "Vera Su", заседнал в скалите край защитената местност Яйлата, е в течна консистенция". Това съобщи заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров пред журналистите в района на инцидента.

Разтоварват „Vera Su“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

По думите му впечатлението му е визуално - видял е това през отворения люк на т.нар. хамбар, в който е амониевата селитра. Димитров уточни, че не може да коментира цялото състояние на товара.

"Най-вероятно има частично изтичане на течната фракция в морето", каза заместник-министърът в отговор на въпрос за завишените стойности на азот във взетите проби от морските води.

БГНЕС

Петър Димитров добави, че течната торова консистенция ще бъде изтеглена с осигурените баржи от Европейската агенция за морска безопасност, всяка от които има помпа.

"После уреята ще бъде претоварена навътре в морето на танкер. Ако целият товар се окаже втечнен, по-лесно ще бъде претоварен", поясни още Петър Димитров, без да се ангажира за колко дни това може да стане.

Алексиев: България няма нужда сама да си създава екокатастрофа

Заместник-министърът заяви, че не може да се говори за риск за околната среда и добави, че обстановката се следи. В района на борда на гранично-полицейски катер е и министърът на околната среда и водите Асен Личев, който инспектира операцията с плавателния съд.

Втори ден продължава операцията за разтоварване и изтегляне на заседналия товарен кораб под панамски флаг. Край плавателния съд е провлачена платформа, която ще осигурява претоварването на уреята.