Екипите на МОСВ продължават всекидневно да следят състоянието на водите край кораба
Екипите на МОСВ продължават да проследяват ежедневно състоянието на морската околна среда в акваторията на авариралия кораб „Vera Su“, съобщиха от Министерство на околната среда и водите.

Версия за инцидента с „Vera Su“: Вахтеният офицер заспал, екипажът не отговарял

С цел определяне на степента на въздействие върху морската среда и нейните обитатели и адекватно идентифициране на евентуални екологични рискове са направени анализи по биологични елементи за качество - фитопланктон и хлорофил-а.

Получените до момента резултати потвърждават екологична оценка за „умерено състояние“ на крайбрежното водно тяло, в което се намира заседналият кораб. Резултатите от регулярните проби показват стабилност в стойностите на наблюдаваните показатели като pH, соленост, разтворен кислород, наситеност с кислород, азот амониев, азот нитритен и азот нитратен.

Институциите проверяват състоянието на заседналия кораб край Камен бряг (ВИДЕО)

Водните проби за азот амониев, взети в близост до кораба, също показват близки, сравними стойности. Потвърждава се отчитаната и до момента тенденция за задържане на стойностите на наблюдаваните показатели.

С цел осигуряване на скрининг на морските води в непосредствена близост до заседналия кораб, освен ежедневно следените показатели, е проведено и изследване на водите за съдържание на следните метали - желязо, манган, цинк, олово, кадмий, никел, общ хром.

Кризата със заседналия край Камен бряг кораб „Vera Su“ се задълбочава (ВИДЕО)

Отчетените резултати по всеки от анализираните тежки метали са под границите на стандартите за качество на околната среда, което е индикация, че водите около кораба не са замърсени с метали.

От МОСВ са предприети и действия за възлагане на пълен анализ на товара на кораба. Резултатите от анализа на пробата потвърждават, че товарът е чист карбамид, което напълно отговаря на предоставения информационен лист за безопасност на товара.

Допълнителният площен мониторинг, разработен съвместно с експерти от Института по океанология към БАН, е проведен въпреки сложната метеорологична обстановка.

Оставиха в ареста капитана на заседналия кораб край Камен бряг

Подбраните 7 пункта в района южно и югоизточно от кораба „Vera Su“ са съобразени с посоката на преобладващото морско течение. Разположението на пунктовете позволява проследяване на потенциално въздействие върху морската околна среда в по-дългосрочен план чрез провеждане на периодични моделирани изследвания на крайбрежните морски води.

Екипите на министерството продължават всекидневно да следят състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб и остават в готовност за съдействие по време на следваща операция по разтоварване на кораба.