Тежка и сложна остава ситуацията със заседналия край Камен бряг кораб "Vera Su". Българските специалисти не могат да се качат на борда заради бурното море, посочва NOVA.

Вълнението в района досигна над 4 бала, което означава вълни от по два-три метра. Водата вече залива и палубата на кораба. Вятърът край Камен бряг също е силен. По прогноза той може да достигне 90 км/час. Най-вероятно и днес лошото време няма да позволи на екипите да пристъпят към спасителни действия. Корабът е укрепен с котви, които го предпазват да не се разбие в скалите. 

От Министерството на транспорта изпратиха позиция, в която се казва, че няма промяна в обстоятелствата около кораба. Големите вълни през днешния ден създават впечатление, че плавателният съд е разместен. Представител на Морска администрация е на място и следи за състоянието на кораба, като не отчита промяна.

Оставиха в ареста капитана на заседналия кораб край Камен бряг

Задържаха и 26-годишния помощник-капитан на кораба „Vera Su“
 

На 17-ия ден 9-членният екипаж на кораба пожела да слезе на брега и евакуацията му приключи.

Последваха разпити, след които капитанът и един от неговите помощници бяха задържани.

Мисията възможна: Евакуираха успешно моряците от заседналия кораб „Vera Su”

Камен бряг кораб
БГНЕС


Корабът „Vera Su“, плаващ под панамски флаг, заседна край бреговете на местността "Яйлата" до каварненското село Камен бряг на 20 септември. С 9-членен екипаж на борда - шестима души от Турция, включително капитанът, и трима от Азербайджан. Корабът превозва 2800 тона торове на гранули.

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев се създаде координационна група. За ръководители на координационната група бяха определени министърът на околната среда и водите Асен Личев и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, а нейни членове са: заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, заместник-министърът на външните работи Василий Такев, заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова и заместник-министърът на вътрешните работи Таня Петрова. А за функции на групата бяха определени да организира, координира и контролира дейностите на компетентните органи по отношение на кораба „Vera Su“, както и да събира информация за развитието на ситуацията. 

Междувременно бе въведено, а по-късно и удължено бедствено положение в района на Камен бряг заради кризата със заседналия кораб. От община Каварна уточниха, че то ще продължи 30 дни. Всякакви операции около кораба бяха спрени заради лошото време.

Заради всичко това корабът бе укрепен с котви и вериги. Направени бяха водолазни огледи с видеозаснемане. Източено бе и последното гориво, освен необходимият минимум.


Камен бряг кораб нови
БТА