И 26-годишният втори помощник-капитан на товарния кораб "Vera Su", който е бил на вахта в нощта на засядането на плавателния съд край местността Яйлата, е задържан под стража, реши Добричкият окръжен съд.

Окръжният съд наложи най-тежката мярка за неотклонение на капитана на кораба - 59-годишния Х.Е. И двамата моряци са турски граждани.

Оставиха в ареста капитана на заседналия кораб край Камен бряг

Окръжната прокуратура смята, че има обосновани данни за неизпълнение на определени задължения от младия К.А., свързани с дежурството му на вахта в нощта на инцидента. Така е допуснал корабът да заседне, като е създадена опасност за живота на други хора и за значително повреждане на чужд имот.

Мисията възможна: Евакуираха успешно моряците от заседналия кораб „Vera Su”

В съдебното заседание адвокатът на обвиняемия поиска да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение - парична гаранция или подписка, с мотива, че деянието вероятно е извършено по непредпазливост и няма опасност морякът да се укрие. Ако искаше да стори това, щеше да го е направил, докато корабът стоя заседнал, каза адвокатът.

Съдът посочи, че отчита тежестта на наказателната санкция - от пет до 15 години "лишаване от свобода", за престъплението, за което е обвинен вторият помощник-капитан, както и високата обществена опасност на деянието. Съдебният състав разпореди мярката "задържане под стража" да бъде незабавно изпълнена още в съдебната зала.

Определението на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалвано пред Апелативния съд във Варна.
БТА