Следователи се качват на заседналия кораб край Камен бряг
Националната следствена служба (НСлС) се заема със разследването с инцидента с "Vera Su" и ще прави отделно такова. Ще бъде направен опит с „Гранична полиция“ и „Морска администрация“ следователите да се качат на кораба, ще бъдат взети проби от товара и водата. Това заяви Ивайло Ангелов, говорител и завеждащ отдел в НСлС, пред журналисти в Каварна, преди да започне следствения оглед на кораба.

Дошла е подвижна лаборатория и криминалисти, ще се назначат експертизи дали има замърсяване на водата, ще бъде направен и преглед на състоянието на кораба. Ще се направи опит и за заснемане с дрон, ако времето позволи. Разследващите работят по няколко версии. Има обвинения вече върху двама човека по едно на тях – капитана и помощник-капитана на кораба.

Институциите проверяват състоянието на заседналия кораб край Камен бряг (ВИДЕО)

Изяснява се дали действията на „Морска администрация“ са били достатъчно адекватни, изчерпани ли са всички способи за предупреждения на екипажа, действано ли е според разписания план. Говорителят на следствието разкри, че са длъжни да вземат да направят своите експертизи има ли замърсяване или не на водата заради товара.

"Липсата на контакт от екипажа с нашите служби е съмнителен, въпреки многократните опити за свързване, доста дълго време екипажът изобщо не е реагирал", заяви още Ангелов.

"Действията на екипажа ни води до извода е, че има нещо, което не е както трябва", посочи още представителят на НСС. Ще се провери дали има и записи от камери и дали не са били унищожени. Според досегашните доказателства, става дума и за заспиване на вахтения офицер в продължение на 15-20 минути, което е довело до засядането. Преди брегът корабът е трябвало да завие наляво, но той продължил направо.