/ Sofia Photo Agency, архив
Бургазлии все още нямат отговор от екоминистерството за задушливата миризма в града от снощи
Снощи, на дежурния телефон на Община Бургас са постъпили 27 сигнала за неприятни миризми - на пропан-бутан и на нефтопродукти.

Нова система ще информира за качеството на въздуха в реално време

Сигналите са предимно от квартал "Долно Езерово", ЦГЧ и комплекс "Възраждане". Всички постъпили сигнали са предадени веднага след получаването им на компетентния орган - РИОСВ Бургас. Незабавно е информиран и оперативният дежурен на "ЛУКойл Нефтохим Бургас".

До този момент, Община Бургас все още не е получила официално становище за причината за неприятните миризми от компетентния орган - бургаската екоинспекция.

Нова програма за по-чист въздух у нас

За Община Бургас е меко казано неприемливо, часове след получените сигнали компетентният контролиращ орган да не е предприел действия за установяване причините за проблема и за разпореждането на конкретни мерки за решаването му.

Не намираме за нормална ситуацията, в която не РИОСВ информира Община Бургас за проблеми с качеството на въздуха, а Общината сигнализира за такива и настоява за действия.

Съветници искат глоби за шофьори на автомобили, които замърсяват въздуха

Община Бургас продължава да настоява за по-експедитивни и адекватни действия от страна на Министерството на околната среда и водите, по-засилен превантивен контрол на предприятията и най-вече за навременна информация, която да се подава на гражданите.

Настояваме за отговор от ръководството на "ЛУКойл Нефтохим Бургас", защо при конкретните метеорологични условия - пълно безветрие, от страна на рафинерията не е приведен в действие разработеният оперативен план за работа на предприятието при неблагоприятни метеорологични условия. Смятаме, че гражданите на Бургас имат право да знаят какви конкретни мерки са предприети и от предприятието, и от контролиращия орган - РИОСВ.

В Бургас отново излизат на протест, искат чист въздух

Припомняме, че въпреки настояването на кмета на Община Бургас да се увеличат правомощията на общините, по отношение на големите промишлени предприятия, отговорността беше оставена единствено на Изпълнителната агенция по околна среда към МОСВ.

Община Бургас се обръща към гражданите и ги призовава да продължават да подават сигнали, защото това е единственият начин, въпреки ограничените ни правомощия, да изискваме от тяхно име бърза и адекватна реакция.