/ БГНЕС

Замърсяването на въздуха от пътния трафик е изключително тежък проблем. Заключението е на група общински съветници, които са изпратили няколко предложения за разглеждане от местния парламент. Едно от тях е закупуването на газ анализатор за служителите на КАТ-Бургас.

Къде в България са дишали най-много мръсен въздух през отоплителния сезон?

С него униформените ще имат възможност да измерват вредните емисии от автомобилите и да санкционират водачите на тези, които не отговарят на екологичните норми. 

Общинските съветници от ГЕРБ и Реформаторски блок предлагат още закупуването на система за мониторинг на качеството на въздуха, като се аргументират с изнесени от общинската администрация данни, според които 25,17% от замърсяването на въздуха в общината се дължи именно на пътния трафик, а 25,14% на промишлеността и строителството.

В Бургас отново излизат на протест, искат чист въздух

„Мониторингът качеството въздуха и предоставянето на информация на гражданите е един от основните ангажименти на органите на местнатаат и власт“, припомнят общинските съветници. На територията на града функционират три мониторингови станции за контрол на качеството на атмосферния въздух, както и Мобилна станция, собственост на Община Бургас.

Съветниците уточняват, че бъдещите нови станциите следва да бъдат сертифицирани, с висока степен на защита. Нужно е да разполагат и със специализиран софтуер за снемане на данните.