/ БГНЕС
България е една от държавите в ЕС с най-голяма смъртност заради мръсен въздух, се посочва в представен доклад на Европейската комисия.

18 януари: Опасно мръсен въздух в много градове на страната

Отбелязва се, че замърсяването на въздуха поставя нашата страна на челните места по брой изгубени години живот. Според Европейската агенция по околна среда, замърсяването на въздуха у нас е довело до около 15 200 случая на преждевременна смърт през 2015 година. Основните източници на замърсяване на въздуха от прах са битовото отопление и превозните средства.

БГНЕС

Въпреки че наскоро прие изменения в законодателството, България все още не е предприела практически структурни мерки за справяне със замърсяването на въздуха и за уеднаквяване на целите за качеството на въздуха с ключови политики в областите на околната среда, енергетиката и превозите, се посочва в документа.

Замърсяването на въздуха намалява продължителността на живота

България все още не е изпълнила задълженията си за запазване или възстановяване на видове и местообитания. Създаването на ефективно управление на мрежата "Натура 2000" и подобряването на администрацията в тази област се отчита като предизвикателство. Основните заплахи за биологичното разнообразие в България включват загубата на местообитания заради развитието на градовете и инфраструктурата, неустойчивото земеделие, повишеното замърсяване на въздуха.

ThinkStock/Getty Images

Въпреки продължаващите инвестиции в изграждането на необходимата инфраструктура, подкрепена главно с финансиране от ЕС, България все още изостава значително от европейските показатели за пречистване на градските отпадъчни води. Едва 26 на сто от тези води се събират, 20,4 на сто от събраното количество се подлага на вторично пречистване, а 6,7 на сто от събраните отпадъчни води се подлагат на по-задълбочена обработка. Според ЕК има нужда от допълнителни два милиарда евро за изграждането на мрежи за събиране на отпадни води и за пречиствателни станции.

Мръсният въздух понижава интелекта

Комисията отбелязва, че България е постигнала значителен напредък в картографирането и оценяването на екосистеми и техните свойства, както и в разработването на системи за отчетност на "природния капитал". Въпреки това, правилното изпълнение на законодателството за защита на природата остава предизвикателство, пише в доклада.

Въпреки че България е приела добро законодателство за справедливо изчисляване на такса "Смет", тя все още не е приложила правилото "замърсителят плаща". Напредъкът в справянето със замърсяването на въздуха е ограничен до приемането на закони. Все още не е отчетено ефективно прилагане, допълва комисията.
БТА