Замърсяването на въздуха намалява продължителността на живота
Замърсяването на въздуха намалява продължителността на живота / Thinkstock/Getty Images
Известно е, че мръсният въздух вреди на здравето, и в частност на белия дроб и сърцето. Но авторите на китайско проучване предупреждават, че интелектуалните способности също могат да пострадат, пише в. "Дейли експрес".

Замърсяването на въздуха намалява продължителността на живота
 
Изследователи от Пекинския университет са установили, че замърсеният въздух може да причини драстичен спад в интелекта. Неблагоприятният ефект е особено изразен при мъжете, като причината за това остава неясна.

мръсен въздух
БГНЕС

Изследването, обхванало възрастни обитатели на Китай, показва, че способността им да се концентрират, да си припомнят минали знания и да събират нова информация намаляват в резултат на излагането на мръсен въздух.

Замърсеният въздух убива 7 милиона души всяка година
 
Честото поглъщане на наночастици, които се срещат в замърсения въздух, може да окаже редица неблагоприятни ефекти върху мозъка. Сред тях е хронично възпаление на мозъчните нервни клетки.

Седем милиона души умират всяка година от болести, свързани с излагането на замърсен въздух
ThinkStock/Getty Images

Следващата цел на изследователите ще бъде да определят коя комбинация от вредни газове, частици и биомолекули допринася за най-често съобщаваните случаи за влошено мозъчното здраве.

Мръсният въздух скъсява живота повече от пушенето
 
Въпросните частици са около 2000 пъти по-малки от диаметъра на човешки косъм и след поглъщането им се разнасят из тялото чрез кръвообращението.
 
Те могат да попаднат директно в мозъка през обонятелните нерви, които дават информация на мозъка за миризмите. Това ги прави способни да заобиколят кръвно-мозъчната бариера, която обикновено пречи на вредните частици, циркулиращи в тялото.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА