/ Thinkstock/Getty Images
Витамините от групата В може да предпазват от последиците от замърсяването на въздуха, съобщи Би Би Си.
 
Американски учени установиха в изследване с хора, че високи дози от тези добавки могат "напълно да коригират" уврежданията, причинени от много фините прахови частици.
 
Учените заявиха, че ефектът е реален, но изтъкнаха малкия мащаб на изследването и някои негови ограничения. Те настояват то да бъде разширено в силно замърсени градове като Пекин или Мексико.

Как да подсилим имунитета си и да се предпазим от вируси?
 
Въздействието на мръсния въздух върху здравето притеснява все повече хората по цял свят. Действителният механизъм на това как мръсният въздух разболява хората обаче все още не е известен.
 
Според Световната здравна организация над 90 процента от населението на земята живее в райони със замърсяване на въздуха над безопасните граници.

Учен препоръчва въвеждане на 3-дневен уикенд
 
Един от най-опасните замърсители са много фините прахови частици, обозначавани с PM2.5, които са с диаметър под 2,5 микрометра. Те се образуват от дизеловото гориво, печките на дърва и химически реакции между замърсяващи газове. Опасни са, защото могат да навлязат дълбоко в белите дробове и да причинят здравословни проблеми на млади и стари.
 
Учените отдавна предполагат, че много фините прахови частици причиняват епигенетични промени в клетките, т.е. промени в това как се използват ДНК инструкциите. Резултатите от изследването потвърдиха, че замърсяването на въздуха променя гените в имунната система на епигенетично ниво.

Остров от боклуци се носи в морето край Тайланд (СНИМКИ)
 
Тестовете дали тези промени могат да бъдат смекчени с добавка, състояща се от 2,5 мг фолиева киселина, 50 мг вит. В6 и 1 мг вит. В12, дадоха насърчаващи резултати.

След четири седмици витамините ограничили ефекта на много фините прахови частици с от 28 до 76 процента в 10 генни локации.
БТА