мръсен въздух
мръсен въздух / ThinkStock/Getty Images

Мръсен въздух в Индия и Китай, замърсена вода в Субсахарска Африка, токсични мини и комбинати в Южна Америка – замърсяването по света е причина за 9 млн. смъртни случая годишно, или една от всеки шест. Това показва ново проучване, цитирано от в. „Уошингтън поуст“.

замърсяване
ThinkStock/Getty Images

Изчисленията на изследването, публикувано в научното издание Lancet, означават, че глобалното замърсяване убива три пъти повече хора всяка година от ХИВ и СПИН, туберкулозата и маларията взети заедно. В същото време по-голяма част от смъртните случаи са в бедни и развиващи се държави.

Двугодишният научен проект, в който са използвани данни от учени в над 130 държави, документира причините за развитие на болести и преждевременна смърт през последните десетилетия.

замърсяване
ThinkStock/Getty Images

Според него лошото качество на въздуха е най-големият фактор на замърсяването, причиняващ смърт. Това включва както външното замърсяване, така и това в домакинствата, дължащо се на изгаряне на дърва, животинска тор и други. Резултатът – 6,5 млн. души умират през 2015 г. от сърдечни болести, инфаркти, рак на белите дробове и други респираторни проблеми.

Калифорния запазва строгите мерки за борба с глобалното затопляне

Нечистата вода пък е причина за смъртта на 1,8 млн. души от стомашни болести, инфекции и други. Замърсяването на работното място също води до голям брой смъртни случаи – от рак на пикочния мехур при работещите с бои, през белодробни заболявания при миньорите, излагането на канцерогени и токсини е причина за смъртта на 800 000 души годишно.

Замърсяването на въздуха ежегодно причинява смъртта на близо 500 000 европейци

БГНЕС