/ ThinkStock/Getty Images
Трайна тенденция за намаляване на замърсяването на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ) в София се наблюдава от 2011 г. насам. Изключение има само в една станция на гара Яна. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на конференцията за обмяна на опит и добри практики в справянето със замърсяването на въздуха в градска среда.
 
МОСВ с мерки за справяне с мръсния въздух, след като ЕС ни осъди

Форумът е организиран от "Зелена София" и Столична община и ще продължи и в петък. В него участват експерти от Париж, Виена и Наймейхен.
 
Димов отбеляза, че ако през 2011 г. всички станции са превишавали с много стойностите на фини прахови частици, през миналата година има само две нищожни превишавания. Той посочи, че в момента се работи по две направления в МОСВ - разработване на критерии за горивата за битово отопление и за затягане на контрола върху ползването на катализатори в автомобилите.
 
Обособяват „успокоена зона“ в центъра на София

Димов добави, че през идния месец предстоят големи обществени дискусии и по двете теми. Работи се и по преминаване към алтернативни видове транспорт, като електромобилите, каза той. Министърът отбеляза, че до края на годината започва набирането на проектни предложения от общините за повишаването на качеството на въздуха, като ще бъдат отпуснати 111 млн. лв.
 
Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че Столичната община започва работа по изготвянето на програмата за повишаване на качеството на въздуха за периода след 2020 г. Тя отбеляза, че три са основните посоки, в които се работи в момента - повишаване на привлекателността на градския транспорт и намаляването на замърсяването от него, чрез закупуване на нови превозни средства; намаляване на вредните емисии от битовото отопление; увеличаване на зелените площи в столицата.
 
С 30 км/ч в центъра на София за по-чист въздух

Фандъкова изтъкна, че част от мерките, които се предприемат, са непопулярни, защото засягат хората и навиците им. Тя даде за пример ограничаването на автомобилния трафик, увеличаването на велоалеите, и въвеждането на зоните за паркиране. За такива мерки, според кмета, е необходима широка гражданска подкрепа.
БТА