Дългото дишане на замърсен въздух нанася поражения на интелекта, съпоставими с един годишен клас по-малко образование
Дългото дишане на замърсен въздух нанася поражения на интелекта, съпоставими с един годишен клас по-малко образование / ThinkStock/Getty Images
Хроничното излагане на замърсен въздух се отразява отрицателно на конгнитивните ни способности, установи съвместно изследване на американски и китайски учени, съобщи Би Би Си.

Замърсеният въздух убива 7 милиона души всяка година
 
Проучването обхванало 20 000 китайски граждани и се съсредоточило върху техните математически и речеви способности. То било осъществено от специалисти от Йейлския и Пекинския университет.

Дългото дишане на замърсен въздух нанася поражения на интелекта, съпоставими с един годишен клас по-малко образование
Дългото дишане на замърсен въздух нанася поражения на интелекта, съпоставими с един годишен клас по-малко образование ThinkStock/Getty Images

Те достигнали до извода, че дългото дишане на замърсен въздух нанася поражения на интелекта, съпоставими с един годишен клас по-малко образование. А за хората над 64 години това е равностойно на няколко годишни образователни класа по-малко.

Колко е мръсен въздухът, който дишаме
 
Речевите умения се оказали по-осезаемо засегнати, в сравнение с математическите във влошената градска среда. Когнитивните способности на мъжете страдали повече от замърсения въздух, в сравнение с тези на жените.

Седем милиона души умират всяка година от болести, свързани с излагането на замърсен въздух
Седем милиона души умират всяка година от болести, свързани с излагането на замърсен въздух ThinkStock/Getty Images

Учениците се представят по-зле на важни изпити в дни на особено голямо замърсяване на въздуха.

Кои са най-замърсените градове в света?
 
Специалистите са на мнение, че техните констатации са релевантни за повечето хора по света, тъй като 80 процента от градското население на планетата диша замърсен въздух.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА